Svijet

Ekstremisti tražili od SAD 100 miliona dolara za Folija

Ekstremisti tražili od SAD 100 miliona dolara za Folija
Ekstremisti tražili od SAD 100 miliona dolara za Folija

MOSKVA - Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država tražili su od SAD otkup od 100 miliona dolara u zamjenu za oslobađanje američkog novinara Džejmsa Folija, čije su pogubljenje kasnije snimili, a video postavili na internet, objavio je"Njujork tajms", navodeći izvor iz Folijeve porodice.

"Prije nego što je Foli ubijen, njegovi otmičari iz Islamske države tražili su za njega otkup od 100 miliona dolara, kažu jedan član njegove porodice i čovjek koji je bio zatočen zajedno s Folijem", navodi "Njujork tajms".

Prema pisanju ovog lista, Vašington je odbio da plati traženu sumu, a kada su SAD odobrile vazdušne napade na Irak početkom mjeseca pripadnici Islamske države "primorali su Folija da obuče drečavo narandžasti kombinezon i odrubili mu glavu ispred kamere".

Otmice stranaca i traženje otkupa za njihovu slobodu postao je biznis na Bliskom istoku, piše američki list.

"Otmice Evropljana postale su glavni izvor prihoda za Al Kaidu i njene saveznike, koji su samo za posljednjih pet godina tako prikupili najmanje 125 miliona dolara", dodaje "Njujork tajms", a prenose RIA Novosti.

Džihadisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sljedećeg poteza predsjednika Baraka Obame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije