Svijet

Erdoan: Nismo platili otkup

Erdoan: Nismo platili otkup
Erdoan: Nismo platili otkup

ANKARA - Turski državljani, koje su u junu oteli džihadisti u Mosulu, oslobođeni su nakon diplomatskih pregovora, a ne isplatom otkupa, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

"Oni nisu oslobođeni zbog novca, već diplomatskim i političkim pregovorima. To je pobjeda diplomatije", rekao je Erdoan novinarima.

Grupa od 46 državljana Turske, koje su u junu oteli džihadisti iz grupe "Islamska država" u Iraku, oslobođena je i juče ujutru stigla u Tursku.

Pripadnici "Islamske države" su tokom ofanzive na sjeveru Iraka 11. juna oteli grupu od 46 Turaka koji su bili u glavnom konzulatu Turske u Mosulu, na sjeveru zemlje.

Među otetima su bili i konzul i njegova supruga, te više diplomata i njihove porodice, kao i pripadnici turskih specijalnih snaga, prenio je AFP.

Turska vlada je u više navrata optužena da naoružava islamske grupe koje se protive sirijskim vlastima, među kojima je i grupa "Islamska država". Ankara je to uvijek demantovala.

Turska je prošle sedmice odbila da učestvuje u vojnim akcijama međunarodne koalicije za borbu protiv džihadista, koju predvodi SAD, uz obrazloženje da želi da zaštiti živote talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije