Svijet

Erdoan najuticajniji musliman svijeta

Erdoan najuticajniji musliman svijeta
Foto: Screenshot / Twitter | Erdoan najuticajniji musliman svijeta

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan na vrhu je liste najuticajnijih muslimana svijeta, drugi je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem jordanski kralj Abdulah Drugi.

Jubilarnu desetu eidiciju godišnjaka "Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019." objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sjedištem u Jordanu.

U izvještaju se navodi da je Erdoan u avgustu 2014. postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, da je drugi mandat dobio pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 odsto.

"Tokom Erdoanovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promjene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Turska pod Erdoanovim vođstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući i Grčku.

"U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdoan je postao prvi neafrički lider koji je posjetio tu zemlju nakon dvije decenije", navodi se u izvještaju.

U izdanjima Liste 500 najuticajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdoan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije