Svijet

Erdoan započeo konsultacije o imenovanju novog premijera

Erdoan započeo konsultacije o imenovanju novog premijera
Erdoan započeo konsultacije o imenovanju novog premijera

ISTANBUL - Redžep Tajip Erodan u ponedjeljak je sazvao rukovodstvo svoje vladajuće stranke kako bi imenovala novog turskog premijera nakon njegove pobjede na prvim direktnim predsjedničkim izborima održanim u Turskoj.

Prema nezvaničnim rezultatima koje su objavili turski mediji, Erdoan je osvojio 51,9 odsto glasova  na nedjeljnim izborima, dok je njegov glavni suparnik Ekmeleddin Ihsanoglu osvojio 38,3 odsto. 

Selahattin Demirtas, mladi kurdski političar koji se takmičio s ljevičarskom platformom, na trećem je mjestu s  9,7 odsto osvojenih glasova. 

Očekuje se da izborna komisija tokom dana objavi zvanične rezultate izbora. 

U svom pobjedničkom govoru održanom u nedjelju naveče, Erdoan je zauzeo pomirljivi ton prema kritičarima koji strahuju da on namjerava prigrabiti vlast boraveći još pet godina na čelu države. 

Erdoan je već odslužio tri mandata kao premijer, prenosi AP. 

'' Danas je prekretnica za Tursku. Danas je dan kada se Turska digla iz pepela i kada je stvorena nova Turska'',  poručio je Erdoan svojim pristalicama s balkona zgrade u kojoj se nalazi sjedište njegove Stranke pravde i razvoja u prijestolnici, Ankari. 

'' Neću biti predsjednik samo za one koji su glasali za mene. Biću predsjednik za 77 miliona ljudi'',  izjavio je on, u oštrom kontrastu s njegovom ratobornom predizbornom retorikom. 

Erdoan, koji dominira turskom politikom duže od decenije, obećao je da će transformirati instituciju predsjednika iz uglavnom ceremonijalnog položaja na uticajniju poziciju. Kazao je da će aktivirati rijetko korištene predsjednička ovlaštenja- uključujući sazivanje sjednica parlamenta i predsjedavanje sastancima vlade. 

Ko da naslijedi Erdoana na premijerskoj poziciji obavljaće tu funkciju samo do naredne godine, kada su sazvani opšti izbori. Mnogi vjeruju da će Erdoan imenovati popustljivog premijera i da će zadržati stvarnu vlast za sebe.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije