Svijet

Esebsi: Tunis nije bio spreman za napad na plaži

Esebsi: Tunis nije bio spreman za napad na plaži
Esebsi: Tunis nije bio spreman za napad na plaži

TUNIS - Tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi priznao je da njegova zemlja nije bila pripremljena za prošlonedjeljni napad na plaži u ljetovalištu Sus, kada je 38 ljudi, pretežno turista, pobijeno, javio je danas francuski Radio Evropa 1.

Esebsi je rekao da je bezbjednost bila pojačana u drugim oblastima tokom muslimanskog svjetog mjeseca ramazana, ali da vlasti nisu očekivale da plaža bude meta islamskih ekstremista.

"To je tačno da smo bili iznenađeni ovim incidentom. Oni su planirali za mjesec ramazana, ali nikada nismo pomislili da će ga izvesti na plaži", rekao je Esebsi za francuski radio, prenijela je agencija AFP.

Tuniski predsjednik je naveo da je sistem jače bezbjednosti trebalo da stupio na snagu 1. jula, ali da ih je preduhitrio napad na plaži u Susu.

"Sistem zaštite je predviđeno da startuje od 1. jula", potvrdio je Esebsi koji izabran za predsjednika Upravo na obećanjima da se vrati sigurnost u zemlji, dodaje AP.

Tunisko ministarstvo turizma juče je objavilo da će biti raspoređeno 1.000 naoružanih policajaca od 1. jula da bi se ojača turistička policija koja će od sada, takođe, nositi oružje, prvi put u svojoj istoriji.

Oni će biti raspoređeni "unutar i izvan hotela", na plažama i u turističkim i arheološkim nalazištima, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da će biti zatvoreno 80 džamija koje su "kolevke" za podsticanje ekstremizma.

AFP podsjeća da je 38 ljudi poginulo u petak i da su većina njih britanski turisti.

Tuniski 23-godišnji student Seifedin Rezgui izvukao je pušku "kalašnjikov" iz unutrašnjosti suncobrana i otpočeo krvavi pir na plaži i pored bazena hotela "Riu Imperial Marhaba" u Susu, prije četiri dana, prije nego što je ubijen.

AFP navodi da je bilo kritika na dugo vrijeme koje je proteklo do reagovanja policije na napad, a Esebsi je odgovorio da ukoliko je bilo manjkavosti, disciplinske mjere će biti preduzete.

To je bio drugi napad džihadista na turiste u Tunisu u posljednja tri mjeseca. U martu je izvršen napad u Nacionalnom muzeju Bardo u prijestonici Tunisu gdje je ubijeno 22 turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije