Svijet

Evropska Komisija predložila Rusiji i Ukrajini sastanak o gasu 2. marta

Evropska Komisija predložila Rusiji i Ukrajini sastanak o gasu 2. marta
Evropska Komisija predložila Rusiji i Ukrajini sastanak o gasu 2. marta

BRISEL - Zamjenik predsjednika Evropske komisije (EK) za Energetski savez Maroš Ševčovič predložio je ministrima energetike Rusije i Ukrajine, Aleksandru Novaku i Vladimiru Demčišinu, održavanje trostranog sastanka o gasu 2. marta u Briselu.

Kako je, na današnjoj konferenciji za novinare, rekla portparol EK Ana Kajsa Itkonen, "potpredsjednik Šefčovič je poslao pisma u Rusiju i Ukrajinu i pozvao ruskog i ukrajinskog ministra energetike da održe trojni sastanak u ponedjeljak u Briselu", prenio je Tass.

Prema riječima Itkonenove, EK sada očekuje konačnu potvrdu od obe strane.

Šefčovič je u srijedu rekao novinarima da trostrani ministarski sastanak Rusije, Ukrajine i EU o problemu isporuka gasa u Donbas može biti održan u skorije vrijeme.

"U kontaktu sam s ministrima energetike Rusije i Ukrajine i namjeravam da u najskorije vrijeme obavim sastanak uz učešće ministra Novaka, ministra Demčišina i rukovodilaca Gasproma i Naftogasa radi razmatranja situacije nastale oko isporuka u Donbas", rekao je on.

Konflikt u vezi isporuka gasa u Donbas ne treba da ugrozi njegov transport u Evropu, dodao je Šefčovič.

Pored toga, on je kazao da je EK predložila da se razgovara o isporukama i cijenama gasa za Donjeck i Lugansk nezavisno od dogovora o "zimskom paketu" isporuka Ukrajini, koji su Rusija, Ukrajina i Evropska unija postigle u oktobru prošle godine .

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije