Svijet

Francuska neće dozvoliti premještanje sjedišta EP iz Strazbura

Francuska neće dozvoliti premještanje sjedišta EP iz Strazbura
Foto: Ilustracija | Francuska neće dozvoliti premještanje sjedišta EP iz Strazbura

PARIZ - Francuska neće dozvoliti da zvanično sjedište Evropskog parlamenta bude premješteno iz Strazbura u Brisel, izjavila je danas francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo.

"Strazbur mora ostati sjedište evropske demokratije. To je, takođe, simbol francusko-njemačkog pomirenja", rekla je ona televiziji Frans 3.

Loazo je primijetila da se često kaže kako se Evropa svodi na krug Brisela, dok Evropa, kako je istakla, mora biti bliža svojim regionima, prenosi Rojters.

Članovi Evropskog parlamenta (EP) sastaju se u Strazburu jedne sedmice svakog mjeseca, dok se ostali njihovi sastanci održavaju u Briselu, a ta mjesečna promjena mjesta održavanja sastanaka evropski blok košta 114 milliona evra godišnje, kako navode revizori EU.

Kritičari odavno pozivaju da se Strazbur odbaci kao sjedište EP, ali se to ne događa - pretežno zbog toga što bi Francuska stavila veto na bilo kakav pokušaj takve izmjene sporazuma EU.

Neki poslanici su se, međutim, nadali da bi izborna pobjeda proevropski orijentisanog francuskog predsjednika Emanuela Makrona mogla pomoći u planovima da se zatvori sjedište EP u francuskom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije