Svijet

Francuski general borbenim avionom išao na vikende

Francuski general borbenim avionom išao na vikende
Foto: Ilustracija | Francuski general borbenim avionom išao na vikende

Francuski general, jedan od komandanata vazdušnih snaga, našao se u vrlo neugodnoj situaciji nakon što je otkriveno da je koristio borbeni avion kako bi se vikendima "prebacio" do svog ljetnikovca u Provansi, gdje inače provodi slobodne dane.

Umjesto uobičajenih prevoznih sredstava, poput voza ili automobila, general Rišar Rebul koristio je alphajet, koji služi za obuku u vazdušnim snagama, da bi što brže prešao razdaljinu od Bordoa, gdje je stacioniran, do svoje kuće u Provansi.

Prema pisanju francuskih medija, general, koji je odranije poznat kao izuzetan oficir, putuje na vikende u Provansu borbenim avionom još od avgusta prošle godine

General je navodno bukvalno konfiskovao ovaj avion, koji se u posljednje vrijeme koristi isključivo za njegov odlaske u Provansu.

Ovo je izazvalo pravi skandal u Francuskoj, a novinari su dokaze o njegovim letovima uručili direktno Florans Parli, ministarki odbrane, koja će morati naći način da riješi ovu neugodnu situaciju.

Ona je naredila hitnu istragu na osnovu predstavljenih dokaza, a unutar vazdušnih snaga će biti sprovedena interna istraga.

"Ministarka je primila dokaze i informacije o zloupotrebi aviona koji pripadaju vazdušnim snagama i naređena je istraga", potvrdili su u francuskom Ministarstvu odbrane.

Takođe, ministarka je naredila da se sačini izvještaj o situacijama u kojima se može koristiti vojni avion, kako ništa ne bi prepustili slučaju.

U saopštenju Ministarstva odbrane stoji da će, ako se dokaže da je riječ o zloupotrebi, general morati odgovarati pred disciplinskom komisijom.

Zanimljivo je da u listi letova ovog aviona stoji da je destinacija Salon de Provans veoma važna francuska vazdušna baza na jugu Francuske. Međutim, tek kasnije je otkriveno da je general zapravo ovu bazu koristio kao masku da bi došao do svoje kuće u Provansi. Na isti način, borbenim avionom bi se početkom radne sedmice vraćao u Bordo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije