Svijet

Gauk zahvalio sovjetskim vojnicima za oslobođenje Njemačke

Gauk zahvalio sovjetskim vojnicima za oslobođenje Njemačke
Gauk zahvalio sovjetskim vojnicima za oslobođenje Njemačke

BERLIN - Njemački predsjednik Joahim Gauk je, povodom 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, podsjetio na patnje sovjetskih vojnika u njemačkom zarobljeništvu i zahvalio im za oslobođenje Njemačke.

To prenose njemački mediji, pozivajući se na manuskript govora šefa države na svečanosti u jednom dvorcu pored Bilefelda, u blizini nekadašnjeg logora gdje su, kako kaže istorija, od 1941. do 1945. godine bili internirani, prije svega, ruski ratni zarobljenici, ali i poljski, srpski i francuski.

Ukazujući da je Gaukov govor došao u politički osjetljivom momentu hladnih odnosa zapada sa Rusijom, mediji ocjenjuju da je on tim više u svom govoru, hvaleći doprinos sovjetskih vojnika pobjedi nad njemačkim nacističkim režimom, poslao jasan znak Rusiji.

"Mi, kasnije generacije u Njemačkoj imamo osnovu da za tu samožrtvujuću borbu bivših protivnika na zapadu i istoku budemo zahvalni....ta borba je učinila mogućim da mi danas u Njemačkoj možemo živjeti u slobodi i dostojanstvu...", rekao je njemački predsjednik, čiji su roditelji, kako podsjećaju njemački mediji, bili članovi Hitlerove NSDAP, a otac proveo u ruskom zarobljeništvu četiri godine.

Gauk je u svom govoru, gdje je centralni dio bio sjećanje na sovjetske ratne zarobljenike, podsjetio da je više od pet miliona vojnika bilo u njemačkom zarobljeništvu i naglasio da je njihova sudbina do danas u "sjenkama sjećanja".

Navodeći da je od 1941. do 1945. godine oko 5,3 miliona sovjetskih vojnika bilo u njemačkom zarobljeništvu, Gauk je rekao da je znatno više od polovine njih tu i okončalo svoj život.

"Oni su umirali od bolesti, gladi i bili ubijani", rekao je Gauk.

Podsjećajući da je stradalo samo tri procenta zarobljenika zapadnih sila, Gauk je rekao da je, međutim, u njemačkim logorima izgubilo živote na stotine hiljada zarobljenih Rusa, Uzbekistanaca, Turkemistanaca i drugih naroda bivšeg SSSR.

Gauk je postavio i pitanje zašto se u Njemačkoj tako malo podsjeća na sovjetske vojnike, što je, kako ocjenjuju mediji, jedan od odlučujućih dijelova njegovog govora povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

"Iz različitih razloga ta užasna sudbina sovjetskih ratnih zarobljenika u Njemačkoj nije nikada na odgovarajući način došla u svijest i ona je do danas u sjenkama sjećanja", rekao je Gauk.

On je, takođe, rekao da bi to moglo imati veze sa tim što su Nijemci u prvim poslijeratnim godinama mislili, prije svega, na svoje pale i nestale i na zarobljenike, koji su djelimično još do 1955. godine bili u sovjetskom zarobljeništvu.

Oni, koji su "gledali u stranu, ne želeći da se toga sjećaju", smatrali su se, kasnije, kako je rekao Gauk, potvrđenim kroz "okupatorsku i ekspanzionističku politiku Sovjetskog Saveza" i stvaranje "komunističke diktature".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije