Svijet

Gradonačelnik Harkova ranjen u leđa

Gradonačelnik Harkova ranjen u leđa
Gradonačelnik Harkova ranjen u leđa

HARKOV - Gradonačelnik istočnog ukrajinskog grada Harkova, Genadij Kernes, ranjen je u leđa u napadu nepoznatih osoba, saopštila je gradska služba za odnose sa javnošću.

"Ljekari se bore za njegov život", izjavio je gradonačelnikov portparol, a prenosi Interfaks.

Kernes je pogođen metkom u kičmu u napadu nepoznatih napadača, naveli su zvaničnici Harkova.

Prema riječima generalnog direktora Nacionalne tv-radiokomanije Ukraijne Zuraba Alasanija na gradonačelnika je pucano dok se kupao u izvoru u Harkovu, što čini redovno.

Kernes je bio protivnik protesta na Majdanu i izjasnio se da smatra Kijevske vlasti nelegitimnim ali je u posljednje vreme istupio za jednistvenu Ukrajinu i protiv samoproglašenih "narodnih guvernera i gradonačelnika“ u pojedinim gradovima Donjecke oblasti.

Itar-tas je prenio da je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo krivičnu istragu u vezi sa jučerašnjim sukobom u ovom gradu između protivnika i pristalica privremenih vlasti u Kijevu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u sukobu nedaleko od lokalnog fudbalskog stadiona povrijeđeno je 14 ljudi, uključujući dva policajca.

Istražioci su podnijeli tužbe za izazivanje masovnih nereda.

Navijači napali antivladine demonstrante

Nekoliko hiljada fudbalskih navijača napalo je oko 300 antivladinih demonstranata koji su mirno protestovalo u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu.

Više od 14 ljudi je u nasilju ranjeno, uključujući dvojicu policajaca, a osmoro je odvezeno u bolnicu, dok je ostalima pomoć pružena na licu mesta, prenio je kanal "Raša tudej".

Na hiljade fanova dva ukrajinska fudbalska kluba "Dnjipro" i "Metalist" okupilo se na harkovskom trgu Ustav, pridruživši se grupi od oko 250 prokijevskih aktivista koji su protestovali.

Do masovne tuče došlo je kada su navijači stigli do ulice u kojoj su se nalazili antikijevski demonstranti koji su tražili širu regionalnu autonomiju od Kijeva.

Na snimcima lokalnih televizijskih stanica prikazani su snimci na kojima se vide maskirani fudbalski fanovi kako tuku antikijevske aktiviste.

Policija nije privela nikoga, iako je pričinjena šteta u tom nasilju.

Zahtjevajući nepristrasno izvještavanje proruski demonstranti preuzeli su juče kontrolu nad zgradom regionalne televizijske stanice u gradu Donjecku na istoku Ukrajine i postavili zastavu samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Nešto ranije, na mitingu na Trgu Lenjina u centralnom delu Donjecka okupilo se oko 3.000 ljudi, a miting je počeo minutom ćutanja.

Počast je ukazana poginulim pripadnicima policijske jedinice "Berkut", koji su ubijeni u sukobima na Trgu nezavisnosti u Kijevu, i aktivistima koje su usmrtili ekstremisti iz "Desnog centra" na kontrolnom punktu u Slavjansku.

Zabrinutost zbog vojne sile

Rusija je saopštila da bi članice Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS/ trebalo da budu "duboko zabrinute" zbog broja ukrajinskih vojnika raspoređenih na jugoistoku Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je više od 11.000 ukrajinskih vojnika, 160 tenkova i 230 oklopnih vozila i 150 komada artiljerije raspoređeno u regionu u sklopu operacije protiv proruskih demonstranata.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov njemački kolega Frank-Valter Štajnmajer razgovarli o privođenju OEBS-ovih posmatrača u Ukrajini.

Njemačka je prethodno pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske aktiviste na istoku Ukrajine i osigura oslobađanje posmatrača iz OEBS-a, koji su zadržani u Slavjansku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije