Svijet

Gruško: NATO ima dugu istoriju "hibridnih ratova"

Gruško: NATO ima dugu istoriju "hibridnih ratova"
Gruško: NATO ima dugu istoriju "hibridnih ratova"

Sjevernoatlantski savez ima dugu istoriju "hibridnih operacija", izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško, navodeći kao primjer bivšu Jugoslaviju.

"Svaka država ili organizacija može da uči iz iskustva Alijanse", rekao je Gruško povodom čestih optužbi da Rusija vodi neku vrstu "hibridnog rata" u Ukrajini koristeći metode koje nisu vojne prirode, donosi "Blic".

"Bili smo svjedoci vrlo dobro poznatih znakova vojnih ucjena, tajnih intervencija, snabdijevanja oružjem i odbrambenim sistemima, diplomatskog licemjerja, manipulacije masovnim medijima i eksplicitnog širenja dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011", izjavio je Gruško.

NATO zvaničnici obično koriste upravo ova sredstva hibridnog rata kada optužuju Rusiju da kreira novu vrstu vojne operacije i sprovodi je u Ukrajini, navodi ruska agencija Tass.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a i bivši američki amabasador u Rusiji Aleksandar Veršbou izjavio je u četvrtak na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU u Letoniji da je Rusija za vrijeme Vladimira Putina razvila "novi oblik hibridnog ratovanja".

Veršbou je rekao da je cilj ruskog predsjednika da pretvori Ukrajinu u propalu državu i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi spriječio ruski "Majdan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije