Svijet

HAOS: Grčkoj prijeti građanski rat, pobijediće onaj s više kalašnjikova

HAOS: Grčkoj prijeti građanski rat, pobijediće onaj s više kalašnjikova
HAOS: Grčkoj prijeti građanski rat, pobijediće onaj s više kalašnjikova

ATINA - Mihalis Hrisohoidis, grčki ministar zaštite građana (institucija utemeljena 2009. kao nasljednik nekadašnjeg ministarstva javnog reda i mira) u odlasku, upozorio je da bi država mogla otklizati u građanski rat zbog haosa oko izlaska iz evrozone.

'Ukoliko Grčka ne bude mogla ispuniti svoje obaveze i vraćati dug, biće to jako bolan proces. Prevagnuće naoružane bande s kalašnjikovima, a računaće se one s najvećim brojem kalašnjikova… završićemo u građanskom ratu', rekao je Hrisohoidis.

Grčka će raspisati nove izbore nakon neuspjelih pokušaja da sastavi novu vladu u utorak, devet dana nakon zadnjih izbora koji nisu dali većinskog pobjednika te se politička kriza nastavlja, a prezadužena članica Evropska unija sve je bliže stečaju i napuštanju evrozone.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, portparol predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori.

Zasad nije objavio pojedinosti, ali se čini najizglednijim da će se izbori održati sredinom juna. Tehnička vlada biće oformljena u srijedu, rekao je portparol.

Nijedna stranka na izborima 6. maja nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze između pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda evra. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za bolno rezanje plata, penzija i javne potrošnje.

Evropski čelnici upozoriće grčke birače da bi njihova zemlja mogla biti izbačena iz evrozone ukoliko ne glasaju za stranke koje podržavaju mjere štednje.

Međutim, ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imaće pravo, prema grčkome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te će moći sastaviti vladu.

Evropski partneri Grčke najavili su da će prekinuti finansiranje te prezadužene članice ako ona odbaci uslove zajma dogovorene u martu. To će donijeti stečaj Grčke i njezin gotovo siguran izlazak iz evrozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče se javno dotakla teme mogućeg grčkog izlaska iz evrozone.

- Vjerujem da je bolje po Grke da ostanu unutar područja evra, ali to također zahtijeva da se Grčka postavi na putanju kojom će se vratiti natrag na noge korak po korak, rekla je Merkel, koja se, unatoč sve glasnijim protivljenjima u svojoj zemlji, još uvijek zalaže za solidarnost unutar evrozone, prenosi Telegraph.

- Solidarnost evra prestatće jedino ako Grčka kaže 'Nećemo se držati dogovora o štednji'. Ali ne vjerujem da će se to desiti. Mislim da se zaista trude. Postoje mnogi mnogi ljudi u Grčkoj koji stvarno to žele.

Njemački ministar financija Volfgang Šojble jednostavno je komentarisao kako "imamo vrlo nervoznu situaciju u evrozoni."

Britansko ministarstvo vanjskih poslova već je donijelo plan evakuacije britanskih državljana iz Grčke, u slučaju da situacija postane opasna.

'Nije riječ o ekonomskoj, već o političkoj situaciji, koja je izvan naše kontrole. Dobro smo se pripremili da pomognemo zaštititi britanske državljane od oluje', rekao je izvor iz britanske vlade za Telegraph.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije