Svijet

Hilari Klinton odbila finalnu debatu sa Sandersom

Hilari Klinton odbila finalnu debatu sa Sandersom
Hilari Klinton odbila finalnu debatu sa Sandersom

VAŠINGTON - Vodeći pretendent na demokratsku nominaciju za predsjedničkog kandidata na izborima u SAD Hilari Klinton odbila je poziv da učestvuje u završnoj debati u Kaliforniji sa protivnikom Bernijem Sandersom, saopštio je tim koji vodi predizbornu kampanju bivše američke državne sekretarke.

"Odbili smo poziv kanala Foks Njuz za učešće u debati u Kaliforniji", saopštila je juče portparolka Klintonove Dženifer Palmijeri, dodavši da će se ona umjesto toga usredsrediti na kampanju protiv protivnika iz redova Republikanaca, Donalda Trampa, prenosi danas AFP.

Palmijeri je izrazila uvjerenje da je za Hilari Klinton najkorisnije da se direktno susreće sa glasačima širom Kalifornije i priprema se za generalnu predizbornu kampanju u novembru.

Sanders je, s druge strane, u srijdu pristao da učestvuje u debati u Kaliforniji, gdje će 7. juna biti održani potencijalno presudni unutrastranački izbori, kao i u još pet američkih država.

Senator iz Vermonta koji naginje ka ljevici juče je odgovorio na odluku Klintonove izrazivši "razočaranje, ali ne i iznenađenost njenom nespremnošću da debatuje uoči najvećih i najvažnijih unutrastranačkih izbora u procesu nominovanja za predsedničkog kandidata".

"Demokratija i poštovanje prema glasačima u Kaliforniji znače da bi trebalo da dođe do žustre debate u kojoj bi glasači mogli da odrede čije ideje će podržati", istakao je Sanders.

Iako je gotovo izvjesno da će Hilari Klinton osvojiti demokratsku nominaciju, Sanders je odbio pozive da se povuče iz predsjedničke trke, rekavši da je put pred njim i dalje otvoren, navodi francuska agencija.

Potpredsednik Foks Njuza Bil Samon saopštio je da je taj kanal razočaran odlukom Hilari Klinton da odbije poziv za učešće u debati, "posebno s obzirom na to da je trka još u toku i da je ona prvobitno pristala na finalnu debatu uoči unutarstranačkih izbora u Kaliforniji".

Klintonova i Sanders su se u februaru saglasili da održe još četiri debate, uključujući finalnu u Kaliforniji u maju, a do sada su održali samo tri, podsjeća Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije