Svijet

ISIL pod opsadom u Tikritu

ISIL pod opsadom u Tikritu
ISIL pod opsadom u Tikritu

TIKRIT - Iračka vojska i šiitski borci drže grad Tikrit pod "punom opsadom" u kojoj je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) opkoljena, izjavio je danas irački ministar odbrane Khaled al-Obeidi.

Vojska potpomognuta sa 20.000 šiitskih boraca pokušava vratiti kontrolu nad rodnim gradom Sadama Huseina, koji je preuzeo ISIL prošle godine.

Operacije su bili zaustavljene gotovo sedam dana, a Obeidi tvrdi da vojska, ne žureći u konačni napad, pokušava minimizirati žrtve.

"Kada se stvore pravi uvjeti za napad za Tikrit, upastćemo u grad što je brže moguće. Pod punom je opsadom, oprezni smo da ne bude nikakvih gubitaka i da zaštitimo civile u gradu", kazao je. 

"Teroristi su opkoljeni u gradu, njihov moral je nizak. Kada bude pravi momenat, upasti ćemo u grad bez ikakvog otpora ili gubitaka'', kazao je.

Opsada Tikrita je jedna od prvih velikih operacija u kojoj ne učestvuje koalicija koju predvodi SAD, a američki zvaničnici tvrde da ih niko nije ni pitao za pomoć.

Međutim, Hadi al-Ameri, šef šiitskih oružanih grupa, kritikovao je iračku vojsku, rekavši da je tražila vazdušne  napade koalicije koji bi im pomogli da preuzmu grad, prenosi Al Džazira.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije