Svijet

Ideolog džihada poziva na oslobođenje Britanca

Ideolog džihada poziva na oslobođenje Britanca
Ideolog džihada poziva na oslobođenje Britanca

KAIRO - Poznati ideolog džihada Abu Mohamed al-Makdisi pozvao je danas "Islamsku državu" (ID) da oslobodi humanitarnog radnika iz Velike Britanije Alana Heninga, ističući da islam zabranjuje da se povređuju nemuslimani koji rade za humanitarne agencije, preneo je AP.

Al-Makdisi, koji je u Jordanu oslobođen u junu nakon što je služio petogodišnju zatvorsku kaznu zbog terorizma, naveo je u izjavi objavljenoj na njegovoj internet-stranici da nemuslimane koji pomažu nevoljnicima treba zaštiti.

"Pozivamo ID da oslobi tog čovjeka (Heninga) i druge zaposlene u humanitarnim službama koji su ušli u zemlju muslimana uz garanciju zaštite (...) po sudu šerijatskog prava", naveo je on, izražavajući nadu da će zaštiti "imidž islamskog šerijatskog prava od deformacija".

Al-Makdisi, poznat i kao Esam al-Barkavi, bio je mentor Abu Musaba al-Zarkavija, lidera Al-kaide u Iraku, ubijenog u američkom vazdušnom napadu 2006, podsjeća američka novinska agencija.

Ranije je ID objavila video-snimak pogubljenja dva američka novinara, Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, i zaprijetili da bi u znak osvete zbog američke i vojne akcije protiv njih sljedeća žrtva mogao biti Hening, nekadašnji taksista iz Velike Britanije, zarobljen u decembru 2013, ubrzo nakon što je ušao u Siriju iz Turske sa humanitarnim konvojem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije