Svijet

Inspektori obišli 581 firmu

ŠANGAJ - Inspektori kineske regulatorne agencije za hranu obišli su 581 restoran, preduzeće i distributere hrane u okviru istrage o bezbjednosti hrane, kojom su obuhvaćene i brojne svjetske marke.

Šangajska policija juče je privela pet osoba, uključujući šefa kompanije "Šangaj husi fud", koja je snabdjevač restorana "KFC", "Mekdonalds", "Pica hat" i lanca za prodaju kafe "Starbaks", povodom optužbi da je isporučivala meso sa isteklim rokom upotrebe.

Ova kompanija je u  vlasništvu "OSI grupe", čije je sjedište u SAD.

U inspekcijama učestvuje 875 ljudi, a u slučaj su uključeni kineska policija, lokalne uprave i tužilaštvo. Policija nije objavila detalje o privedenim licima.

Skandal je izbio kada je u jednom televizijskom izvještaju prije pet dana prikazano da "Šangaj husi fud" koristi meso sa isteklim rokom trajanja i da njegovi radnici kupe meso sa poda i miješaju ga sa ostalim.

"OSI" je saopštio da su lokalne kineske vlasti provjerile sva postrojenja ove kompanije u Kini i da nisu pronađeni problemi.

Kompanija se izvinila kineskim potrošačima.

"Ono što se dogodilo u `Husiju` u Šangaju je potpuno neprihvatljivo. Preuzećemo odgovornost za ove pogrešne postupke i osiguraćemo da se to ne ponovi", saopštio je direktor Šeldon Lavin.

"Mekdonalds" iz Japana saopštio je da je povukao iz ponude neke proizvode koje mu je isporučio "Šangaj husi".

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije