Svijet

Iranska vojska predstavila novo moćno oružje (VIDEO)

Iranska vojska predstavila novo moćno oružje (VIDEO)
Foto: Screenshot/X.com | Iranska vojska predstavila novo moćno oružje (VIDEO)

TEHERAN - Iranska vojska proizvela je novi tip samouništavajućeg drona, napravljenog da uleti unutar mete i eksplodira, a podsjeća na rusku letelicu ZALA Lancet, prenosi iranska agencija Tasnim.

Ruska vojska koristi ovaj dron u konfliku u Ukrajini, a oružje se upotrebljava u operacijama protiv zasjeda.

Ime nove letjelice nije poznato, ali Tasnim navodi je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu. Letjelica je predstavljena u nedjelju.

Opremljena elektro-optičkim sistemima i ugrađenom bojevom glavom, ovakva "lutajuća municija" se široko koristi u kopnenom ratu.

Ukoliko je nova municija koju proizvodi Iran inspirisana Lansetom ruske proizvodnje, dron ima izdržljivost leta od 30 do 60 minuta i podržava nosivost od tri do šest kilograma u dometu od 40 kilometara.

šSjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su u četvrtak nove sankcije protiv Teherana usmjerene na proizvodnju i izvoz bespilotnih letelica, nakon iranskih napada na Izrael.

Ministar spoljnih poslova Naser Kanani saopštio je da Iran ima pravo na naoružanje radi odbrane zemlje, kao i da preuzme vojnu akciju protiv Izraela.

Iranski napadi na Izrael uslijedili su nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na iranski konzulat u Damask, u kojem su ubijeni visoki zvaničnici Islamske revolucionarne garde, prenosi Tanjug.

 جدیدترین پهپاد انتحاری سپاه پهپاد انتحاری جدید سپاه ساختاری مشابه پهپاد «لنست» روسی دارد و در دسته مهمات پرسه‌زن جای می‌گیرد و کاربرد قابل توجهی در رزم زمینی و بخصوص عملیات‌های ضدکمین دارد#ایران_قویhttps://t.co/5CDrl2TimI pic.twitter.com/JZQucbPHJT

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije