Svijet

Islamisti iznijeli listu zahtjeva za oslobađanje mirovnjaka

Islamisti iznijeli listu zahtjeva za oslobađanje mirovnjaka
Islamisti iznijeli listu zahtjeva za oslobađanje mirovnjaka

DAMASK - Pripadnici islamističke organizacije "Front al nusra", koji su prošle sedmice oteli više desetina pripadnika mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni, zahtijevaju da njihova grupacija bude uklonjena sa liste terorističkih organizacija i odštetu za saborce poginule u borbi.

Komandant vojske Fidžija general Mozes Tikojtoga izjavio je da su pojačani pregovori između "Fronta al nusre" i novog pregovaračkog tima UN u Siriji.

"Pobunjenici ne otkrivaju lokaciju na kojoj su vojnici, ali nastavljaju da nas ubjeđuju da je sa njima sve u redu. Takođe su nam rekli da su se pobrinuli da su dalje od zone sukoba", rekao je general Tikojtoga.

Prema njegovim riječima, islamisti zahtijevaju odštetu za trojicu saboraca koji su poginuli u sukobu sa UN, humanitarnu pomoć za stanovnike predgrađa Damaska, Ruta i uklanjanje "Fronta al nusra" sa liste terorističkih organizacija.

Juče su izbile žestoke borbe između sirijske vojske i islamista nedaleko od lokacije na kojoj je zarobljeno 45 vojnika Fidžija iz kontingenta UN. Njihove kolege sa Filipina uspjeli su da pobjegnu i tako izbjegnu zarobljavanje.

Islamisti su tokom prošle sedmice zauzeli granični prelaz uspostavljen na Golanskoj visoravni između Sirije i Izraela od 1973. godine. Pripadnici "Al nusre" potom su zarobili pripadnike UN, koji patroliraju duž linije prekida vatre u proteklih 40 godina.

"Front al nusra" saopštio je da su zarobili pripadnike mirovnih snaga, jer, kako navode, UN štiti Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije