Svijet

Islamska država se povlači iz Mosula i Palmire

Islamska država se povlači iz Mosula i Palmire
Islamska država se povlači iz Mosula i Palmire

Istovremene ofanzive iračkih i sirijskih snaga natјerale su jedinice Islamske države u okolini Mosula i Palmire na povlačenje. Sirijske snage ušle u Palmiru. Iračka vojska u selima oko Mosula.

Jedinice Islamske države natјerane su, istovremenim napadima iračkih i sirijskih snaga, na povlačenje na ključnim ratištima - u okolini Mosula i Palmire, javljaju mediji u Iraku i Siriji.

Poslијe višednevnih priprema, sirijske snage počele su veliku ofanzivu na Palmiru, "biser pustinje", i nakon žestokih borbi uspјele da uđu u grad. Pripadnici Islamske države uništili su veći dio čuvenog hrama u Palmiri.

Najžešći sukobi su se tokom dana vodili nedaleko od arheološkog lokaliteta u jugozapadnom dijelu grada, izvjestio je reporter sirijske televizije koji se nalazi na licu mjesta.

Na objavljenim snimcima se vide sirijski vojnici i borbena vozila kako prolaze pored zgrade na kojoj je ispisan grafit "Bićete uništeni pod nogama sirijsko-arapske vojske".

Ranije danas, TV kanal Ihbarija, koji je pod državnom upravom, naveo je da su trupe stigle do srca Palmire i emitovao snimke sa same kapije grada koji ekstremisti Islamske države drže pod kontrolom od maja prošle godine, prenio je Rojters.

Guverner grada Homsa Talal Barazi rekao je ranije danas za AP da su snage sirijske vlade utvrdile tri pravca kretanja za ulaz u grad i da su svi prilazni putevi Palmiri raščišćeni od mina i eksploziva.

Islamska država je danas pozvala oko 15.000 civila koji i dalje žive u Palmiri, da napuste čuveni drevni grad pošto su mu se približile sirijske vladine snage, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenio AFP.

Istovremeno, iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu usmerenu ka Mosulu, koji je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, saopštila je vojska.

Tokom prve faze operacije, iračke snage zauzele su nekoliko sela istočno od Mosula i nastavljaju napredovanje ka tom gradu.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, pruža podršku iz vazduha.

Mosul je drugi grad po veličini u Iraku i nalazi se na 360 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije