Svijet

Islamski centar u Beču pomaže IS?

Islamski centar u Beču pomaže IS?
Islamski centar u Beču pomaže IS?

BEČ - Bečki džihadista Firas H. (19), za kojim je raspisana međunarodna potjernica, tvrdi da se u Islamskom centru u 21.bečkom okrugu regrutuju borci za terorističku organizaciju "Islamska država" (IS).

"Sve odgovore ima direktor Islamskog centra. Oni pomažu IS", kazao je Firas u sinoćnjoj izjavi austrijskoj televiziji "Puls 4" odgovarajući na pitanje gdje je on radikalizovan.

Sredinom avgusta je objavljeno da je za 19-ogodišnjim Bečlijom tuniskog porjekla raspisana potjernica pod optužbom članstva u terorističkoj organizaciji i podstrekivanje teških krivičnih dijela.

On se, kako pretpostavljaju austrijske vlasti, trenutno nalazi u sjevernoj Siriji, u Raka, koju drži IS, odakle redovno preko fejsbuka izvještava o djelovanju boraca ove organizacije.

"To je glupost. Mi osuđujemo IS i distanciramo se od njenih pristalica i simpatizera", odgovor je portparola Islamskog centra imama Salima Mujkanovića na tvrdnje bečkog džihadiste.

"Kada vidimo da neko zastupa radikalne ideje mi o tome obavještavamo vlasti", napisao je on u saopštenju dodajući da Islamski centar ima tjesnu saradnju sa policijom i nadležnom Službom za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksander Marakovic rekao je da su optužbe, nalik na ove Firasove, poznate BVT-u.

Džamija, prema njegovim riječima, se nalazi pod prismotrom i potvrdio je da postoji saradnja sa Islamskim centrom.

Iz Austrije, prema procjeni Ministarstva, u rat u Siriju otišlo je oko 130 osoba, među kojima su pretežno lica porjeklom iz Čečenije, ali i sa Balkana.

U pojedinim bečkim džamijama, pretpostavljaju vlasti, propovjeda se džihad i regrutuju borci za IS.

Već ranije je bilo optužbi na račun džamija koje posjećuju lica poreklom iz Bosne i Sandžaka da se propoveda radikalan islam, a vjerski poglavari sa Balkana tvrdili su da se iz Beča finansiraju radikalne grupe na tom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije