Svijet

"Istjerivanje đavola" preplašilo tinejdžere

"Istjerivanje đavola" preplašilo tinejdžere
"Istjerivanje đavola" preplašilo tinejdžere

GRIFICE - Hiljadu tinejdžera iz škola na sjeverozapadu Poljske prisustvovalo je nenajavljenom egzorcizmu, koji je doveo neke od učesnika u stanje nervnog rastrojstva.

Sveštenik Tomaš Vijećorek, u mjestu Grifice, iskoristio je okupljanje mladih da bi "prognao demone koji su ih zaposjeli". 

Neki od učesnika vrištali su u suzama tokom masovnog egzorcizma, kada je sveštenik uzeo nekoliko djece i stavio ruku na njihova čela ponavljajući: "Duše sveti dođi..." 

Jedna od šokiranih majki kaže da su "neka djeca pala u nesvjest dok su druga plakala". 

Kad su učenici poželjeli da pomognu  onesvještenim kolegama, sveštenik im je poručio  da ostanu na mjestu, jer: "Bog ulazi u njihove duše i tjera đavola". 

Novine, koje  objavljuju fotografije egzorcizma, navode da su pojedina djeca koju je dodirnuo sveštenik "počela da vrište, dok su druga pala u histeričan smijeh". 

Jedan od učenika koji je bio u kampu kaže da je iskustvo bilo "zastrašujuće, skoro kao u ludnici". 

Sveštenik je rekao da ih "pročišćava", ali to je prepašilo tinejdžere, pa većina drugi dan nije došla na nastavak seanse.

Školski psiholog Halina Visocka smatra da djeca "nisu dovoljno emocionalno zrela da bi iskusila molitvu tokom koje u njih može ući Sveti duh".  

"Prezentovane metode slične su onima kod religijskih sekti"  - smatra ona. 

Međutim, portparol mjesne crkve navodi da "nije bilo pritužbi i da je - sve u redu".

Oko hiljadu  tinejdžera sakupilo se u  trodnevnom hrišćanskom kampu, gdje su trebali da "istraže  Boga i predaju se duhovnoj obnovi kroz molitvu". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije