Svijet

Istok Ukrajine ponovo bukti, najžeće borbe od 2015.

Istok Ukrajine ponovo bukti, najžeće borbe od 2015.
Istok Ukrajine ponovo bukti, najžeće borbe od 2015.

KIJEV - Međunarodni posmatrači pozvali su zaraćene strane u istočnoj Ukrajini da prekinu borbe, ali teška artiljerija i rakete pogađali su stambene četvrti.

Ove nedjelje su u istočnoj Ukrajini poginula 33 čovjeka, uključujući civile, a više desetina je ranjeno u borbama vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika.

Ovonedjeljni sukobi su najteži u toj oblasti još od 2015. godine.

Broj žrtava u borbama u toj oblasti koje su počele u aprilu 2014. sada je ukupno prešao 9.800, po podacima UN.

Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) je objavila na Facebooku da je novo rasplamsavanje nasilja "neprihvatljivo" i da "strane treba da prekinu borbe".

Ove nedjelje se nasilje naglo rasplamsalo, a sukobljene strane su i ranije redovno razmjenjivale vatru, uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2015. u Minsku, uz posredovanje Francuske i Njemačke.

Glavni sukobi vode se oko industrijskog grada Avdivke pod vladinom kontrolom, sjeverno od glavnog uporišta pobunjenika - Donjecka. Razmjenom vatre zahvaćene su i stambene četvrti.

"Zabilježili smo kršenje primirja velikih razmjera na obje strane", rekao je zamjenik šefa posmatračke misije OEBS-a Aleksander Hug.

Dvije strane razmjenjuju optužbe za porast nasilja, ali je ukrajinska vojska saopštila da su njene trupe zauzele određenu teritoriju.

Izvještači agencije AP vidjeli su sa obe strane borbene linije teško naoružanje čime se jasno krši mirovni dogovor iz Minska iz 2015. godine koji predviđa povlačenje teškog naoružanja.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je obnovljene borbe upotrebio kao argument za zahtjev za produžetak zapadnih sankcija Moskvi zbog njenog djelovanja u Ukrajini.

Novi predsjednik SAD Donald Tramp je više puta rekao da želi da popravi odnose sa Rusijom što je izazvalo zabrinutost u Ukrajini da će Vašington ublažiti sankcije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je optužio ukrajinske vlasti da su naredile napad na istoku da bi se predstavile kao žrtva i obezbijedile američku i podršku EU, i spriječile otopljavanje odnosa Rusije sa Zapadom.

Nova američka ambasadorka u UN Niki Hejli juče je osudila ruske agresivne akcije u istočnoj Ukrajini i upozorila Moskvu da će američke sankcije uvedene poslije njenog pripajanja Krima 2014, ostati na snazi dok se to polusostrvo ne vrati Ukrajini.

Ona je ipak dodala da SAD žele da poprave odnose sa Rusijom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je takođe izrazio zabrinutost zbog eskalacije borbi u istočnoj Ukrajini i pozvao Rusiju da utiče na separatiste u Ukrajini i privoli ih da poštuju sporazume iz Minska o prekidu vatre.

S druge strane, Kremlj je tražio od Zapada da ubijedi ukrajinske vlasti da se drže mirovnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije