Svijet

Istražioci traže uzroke za obaranje aviona nad Ukrajinom

Istražioci traže uzroke za obaranje aviona nad Ukrajinom
Istražioci traže uzroke za obaranje aviona nad Ukrajinom

AMSTERDAM - Međunarodni istražioci koji ispituju uzroke obaranja aviona malezijske aviokompanije nad istočnom Ukrajinom u julu prošle godine sastao se ove nedjelje prvi put radi zajedničkih konsultacija, ispitivanja olupine i dijelova trupa aviona, saopštili su danas holandski zvaničnici.

"U posljednjih nedjelju dana tim je sproveo nekoliko istraga olupine, uključujući pukotine pokvarenih mehanizama i zgužvanih dijelova", naveo je u saopštenju Holandski bezbjednosni odbor, a prenijela agencija Rojters.

Istražioci će uskoro započeti trodimenzionalnu rekonstrukciju dijelova aviona u bazi holandskog vazduhoplovstva, gdje je smještena olupina dopremljena iz Ukrajine, naveo je nadležni Odbor i dodao da će rodbina žrtava moći da vidi olupinu početkom marta.

Portparol tog Odbora je naveo da će nacrt izvještaja o okolnostima nesreće MH17 vjerovatno biti gotov poslije ovog ljeta.

U inicijalnom izvještaju holandski istražioci su naveli da je trup letjelice probijen "visoko energetskim objektom koji je mogao da dođe sa zemlje i iz vazduha".

Tužioci su saopštili da su otvoreni za obje mogućnostima, ali vjeruju da je vjerovatnije kako je avion oboren sa zemlje.

Rojters podsjeća da Holandija vodi kriminalnu i vazdušno-bezbjednosnu istragu o nesreći, pošto su više od dvije trećine žrtve bili Holanđani, mada su istražioci iz Ukrajine, Malezije, Australije, Velike Britanije, Belgije i Njemačke takođe uključeni u istragu.

Putnički avion malezijske aviokompanije sa 295 putnika i članova posade na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura prošlog ljeta oboren je nag istočnom Ukrajinom, na oko 50 kilometara od ruske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije