Svijet

Italijani ne žele "Dobre škole"

Italijani ne žele "Dobre škole"
Italijani ne žele "Dobre škole"

RIM - Prosvjetni radnici protestuju danas širom Italije zbog novih obrazovnih reformi za koje je premijer Italije Mateo Renci rekao da su od vitalnog značaja za poboljšanje škola koje su ispod standarda.

Rencijev plan "Dobre škole", u sklopu reformi koje je predložio za obnovu Italije, predviđa stalno zaposlenje 100.000 prosvjetnih radnika, od kojih su mnogi danas zaposleni na određeno vrijeme, te povećanje plata na osnovu zasluga, a ne iskustva ili godina staža.

Međutim, demonstranti tvrde da će tim planom državne škole ostati bez finansijskih sredstava, da će privatne škole biti neopravdano favorizovane, a neće uspjeti da riješi suštinske probleme obrazovnog sistema za koji se smatra da je doprinio ekonomskim problemima Italije. 

Ministar obrazovanja Stefanija Đanini rekla je da demonstranti nisu razumijeli reforme. 

"Mi razumijemo štrajkove i proteste, ali sami razlozi su za nas zagonetka. Planom `Dobre škole` ponovo ćemo da investiramo u obrazovanje", rekla je ona.

Plan da se direktorima škola daju ovlaštenja da zapošljavaju nove ljude izazvao je bojazan da će se u školama pojačati klijentelizam, koji već guši napredak u nekim oblastima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije