Svijet

Izbor Olanda nova era u tursko-francuskim odnosima

ISTAMBUL - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan čestitao je novoizabranom francuskom predsjedniku Fransoa Olandu pobjedu na predsjedničkim izborima i poželio da ovaj događaj bude nova era u tursko-francuskim odnosima, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Erdogan je sinoć tokom telefonskog razgovora izrazio nadu da će tursko-francuski odnosi biti oslobođeni vještačkih problema koji ih pogađaju, navodi isti izvor.

Ankara se nada da će se odnosi sa Parizom poboljšati odlaskom s vlasti Nikole Sarkozija, ličnosti koja nije bila popularna u Turskoj zbog protivljenja prijemu Turske u EU.

Redžep Tajip Erdogan je, reagujući na izbor socijaliste Fransoa Olanda, izrazio nadu da će novi period u Francuskoj biti drugačiji od prethodnog - kada je riječ o tursko-francuskim odnosima.

Novoizabrani francuski predsjednik, koji će 15. maja zvanično preuzeti funkciju, izjavio je da Francuska i Turska dijele zajedničke stavove o brojnim međunarodnim pitanjima i izrazio nadu da će dvije zemlje nastaviti da dobro sarađuju.

Krajem 2011. godine Redžep Tajip Erdogan je optužio Nikolu Sarkozija da pokušava da pridobije glasove birača koristeći mržnju muslimana i Turaka, nakon glasanja u Francuskoj o zakonu kojim se kažnjava poricanje genocida nad Jermenima koji Turska nikad nije priznala.

Ustavni savjet Francuske cenzurisao je taj tekst zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije