Svijet

Izrael: "Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti"

Izrael: "Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti"
Foto: Platforma X | Izrael: "Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti"

TEL AVIV - Izrael će pobijediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. "Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti", naveo je Netanjahu u kratkoj objavi na mreži X.

Objava Netanjahua uslijedila je nakon dvočasovne procjene situacije sa ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom i ministrom odbrane Joavom Galantom, navodi Tajms of Izrael.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u, kako je Teheran naveo, znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

U iranskom napadu na Izrael teže ranjena sedmogodišnja devojčica

Izraelska služba hitne pomoći kod grada Arada na jugu zemlje saopštila je danas da je sedmogodišnja devojčica ranjena dijelovima oborenog iranskog drona.

Pripadnici izraelske medicinske službe potvrdili su da ljekari pružaju medicinsku pomoć sedmogodišnjoj devojčici, prenosi Tajms of Izrael. Navodi se da je devojčica iz beduinskog grada u blizini Arada, da je u teškom stanju i da je prebačena u bolnicu u Biršebi. Za sada nema drugih izvještaja o povređenima u sinoćnjem iranskom napadu dornovima i projektilima na Izrael.

IDF: Presretnuta većina iranskih projektila, nanijeta neznatna šteta

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je IDF presreo većinu iranskih projektila koji su lansirani ka Izraelu.

On je konferenciji za medije rekao da je Iran lansirao desetine balističkih raketa, nanijevši "neznatnu štetu jednoj vojnoj bazi", prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je većinu projektila presreo dalekometni sistem protivvazdušne odbrane "Arrow".

"Rakete su uglavnom oborene izvan izraelskog vazdušnog prostora", naveo je Hagari. On je rekao da je u iranskom napadu povrijeđena mlada devojka u Negevu. Dodao je Iran ispalio ukupno više od 200 projektila na Izrael.

Rojters: Američka vojska oborila neke dronove 

Vojska Sjedinjenih Američkih Država oborila je neke dronove koje je Iran ispalio na Izrael, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane američke izvore.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji. Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje.

U međuvremenu, iz misije Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštili su da se napad "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije