Svijet

Izrael odgovorio na prijedlog Hamasa o primirju

Izrael odgovorio na prijedlog Hamasa o primirju
Foto: Tanjug/AP | Izrael odgovorio na prijedlog Hamasa o primirju

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji prijedlog o prekidu vatre i da će ga proučiti prije nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamjenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

"Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na prijedlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima", rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Poslije više od šest mjeseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posjetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca uzetih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore, prenosi RTS.

Taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih prijedloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umjiesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je "otvoren za bilo kakve ideje ili prijedloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca".

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtjevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je u petak da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima u petak da je spreman da pregovorima o taocima pruži "posljednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom prije nego što krene u invaziju na Rafu, posljednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobjegli sa sjevera i centralnih dijelova enklave od izraelskih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije