Svijet

Izrael reagovao na odluku Norveške da prizna Palestinu

Izrael reagovao na odluku Norveške da prizna Palestinu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Izrael reagovao na odluku Norveške da prizna Palestinu

Nakon što je premijer Norveške Jonas Gar Stura saopštio da je ta skandinavska zemlja donijela odluku o zvaničnom priznanju Palestine kao države oglasio se Izrael.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je video poruku Dablinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformisati u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova mjera će “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija, prenosi N1.

Takođe, španski premijer Pedro Sančez prošle sedmice je najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

On je u martu u Briselu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu.

Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu, dok se očekuje da i Irska danas saopšti vijest o priznavanju palestinske nezavisnosti.

"Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini", naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da će učiniti isto i sa Španijom, ukoliko Madrid prizna Palestinu.

"Irska i Norveška namjeravaju da pošalju poruku Palestincima i svijetu - teror se isplati", rekao je Kac, dodajući da na taj način "nagrađuju Hamas i Iran".

Kac ocjenjuje da se radi o nakaradnom potezu naočigled žrtava 7. oktobra, kada je palestinski Hamas ubio oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteo više od 240.

"To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvjestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve: da vratimo bezbjednost građanima, svrgnemo Hamas i vratimo taoce", naveo je Kac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije