Svijet

Izraelska vojska Palestincima poručila da se evakuišu iz grada Gaze

Izraelska vojska Palestincima poručila da se evakuišu iz grada Gaze
Izraelska vojska Palestincima poručila da se evakuišu iz grada Gaze

TEL AVIV - Izraelska vojska je kasno sinoć poslala telefonske poruke da upozori više od 100.000 stanovnika dva kvarta u gradu Gazi da se evakuišu iz svojih domova, javili su izraelski mediji.

To je postalo uobičajeno upozorenje pred pojačanje izraelskih vazdušnih udara.

Vojska je obnovila u utorak popodne napade na pojas Gaze nakon pauze od šest sati, koja je uslijedila, jer je Izrael jednostrano prihvatio egipatski prijedlog o prekidu vatre, a Hamas ga je odbio.

Palestinski zvaničnici su sinoć kritikovali egipatske napore da se postigne prekid vatre tvrdeći da su posrednici u potpunosti ignorisali Hams.

- Egipćani su koordinisali inicijativu s Abasom (palestinskim predsjednikom, Mahmudom, vođom Fatah) i ingorisali Gazu - rekao je visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije, dodavši da su se lideri Hamasa osjećali poniženo zbog činjenice da je prijedlog objavljen bez konsultacija s njima.

Portparol Hamasa i islamskog džihada su egipatsku inicijativu označili kapitulacijom, ali su ipak signalisali da ga proučavaju.

I Abas će danas otputovati u Kairo da se sastane s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom al Sisijeme.

Abasov kabinet najavio je da će se dvojica lidera usredsrediti na egipatski prijedlog o prekidu vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 09.00 sati u utorak i da uslijede pregovori između dvije strane. 

Dan kasnije Abas će otputovati u Tursku takođe da diskutuje o prekidu vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije