Svijet

Izraelska vojska odbila planiranje napada na Iran

Izraelska vojska odbila planiranje napada na Iran
Izraelska vojska odbila planiranje napada na Iran

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak naredili su izraelskoj vojnoj komandi 2010. godine da izvrši pripreme za napad na iranska nuklearna postrojenja, ali je ona to odbila, prenijeli su danas izraelski mediji.

U dokumentarnom filmu stanice "Kanal 2" navodi se da su se tadašnji načelnik Generalštaba Gabi Ašeknazi i šef obavještajne službe Mosad Meir Dagan usprotivili naređenju da se vojska stavi u stanje priravnosti "f-plus", što bi značilo da napad može da uslijedi u svakom trenutku.

Barak je rekao ovoj televiziji da mu je Aškenazi prenio da armija nije u stanju da izvrši uspješan udar na iranski nuklearni program. Izrael vjeruje da je taj program paravan za proizodnju atomskog naoružanja, a Teheran to demantuje.

U dokumentarcu se navodi da je Aškenazi osporio Barakove tvrdnje i rekao svojim saradnicima da vojska može da obavi takav zadatak, ali da bi to bila strateška greška.

Aškenazi, dodaje se u izvještaju, je upozorio da bi izdavanje naređenja o podizanju borbene gotovosti pokrenulo lanac događaja koji bi mogao da izmakne kontroli i izazove širi konflikt.

Barak je u insertima iz dokumentarca koji će u cjelosti biti emitovan večeras pokušao da ublaži značaj naređenja o vojnoj pripravnosti.

"Nije istina da bi podizanje borbene gotovosti vojske na nekoliko sati ili dana primoralo Izrael da realizuje određene operacije", rekao je Barak.

Dagan, koji se poslije penzionisanja u Mosadu usprotivio jednostranom napadu Izraela na Iran, optužio je Netanjahua i Baraka da su pokušali da pokrenu rat na ilegalan način, bez odobrenja kompletne vlade, navodi se u televizijskom izvještaju.

Barak i Netanjahu su u međuvremenu rekli da napad na Iran neće uslijediti u bliskoj budućnosti. Netanjahu je u septembru izjavio u UN da će Iran biti na pragu ostvarenja nuklearne oružane sposobnosi tek u ljeto 2013. godine.

Barak je prošle sedmice rekao da je Iran usporio svoj atomski program, što je Izraelu dalo dodatno vrijeme da isplanira sljedeće korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije