Svijet

Izraelski rezervisti odbijaju da prisluškuju Palestince

Izraelski rezervisti odbijaju da prisluškuju Palestince
Izraelski rezervisti odbijaju da prisluškuju Palestince

TEL AVIV - Desetine izraelskih rezervista najavilo je da neće više da špijunara Palestince koji žive pod okupacijom.

Protestno pismo s potpisom 43 veterana iz Jedinice 8200 za elektronsko  nadgledanje poslato je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu i šefovima armije. Dijelove pisma objavio je danas najtiražniji izraelski list " Jediot ahronot", ali ga je vojska  odbacila, istakavši da se radi o triku radi publiciteta i pismu manjine. 

Poznavaoci  prilika navode da se radi o kritici Netanijahuove bezbjednosne politike. Javna osuda prisluškavanja Palestinaca i uloge koju ta špijunaža ima u izvođenju vazdušnih udara, čije su žrtve često civili, omogućuje uvid u tajnu praksu, o kojoj se malo izvještava. To takođe doprinosi široj međunarodnoj debati o etici državnog nadgledanja, nakon što su mediji prošle godine objavili tajne informacije do kojih je došao Edvard Snouden, koji je radio za Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA),  američku verziju Jedinice 8200, navodi Rojters.

"Odbijamo da učestvujemo u akcijama protiv Palestinaca i odbijamo da nastavimo da služimo kao sredstvo za produbljenje vojne uprave na okupiranim ( palestinskim) teritorijama", prenio je "Jediot harnot" dijelove pisma.

"Obavještajni rad omogućuje nastavak kontrole miliona ljudi,  pomno i nametljivo nadgledanje i upadanje u većinu aspekata života. To ne omogućuje normalan život, podgrjeva više nasilja i odlaže svaki kraj sukoba,"  dodaje se u pismu. Imena potpisnika nisu objavljena.

Jedinica 8200 inače osim Palestinaca nadgleda neprijateljske arapske države i Iran.

 Nekolicina potpisnika dala je izjave za list i vojni radio, žaleći se na uvredljivi način prikupljanja informacija o Palestincima, uključujući  one koje se tiču njihovih seksualnih sklonosti i zdravstvenih problema, što može biti iskorišćeno kako bi se "primorali da postanu doušnici".

Izraelskim vlastima neophodna je dozvola suda da špijunaraju svoje sopstvene građane, među kojima je 20 posto Arapa, ali su one slobodnije kada se radi o prišluškivanju Palestinaca.

 "Jediot ahronot" je objavio da pismo nije povezano s nedavnim ratom u pojasu Gaze, u kome je poginulo više od 2.100 Palestinaca, uglavnom cvila. Međutim, neki potpisnici su se žalili zbog toga što je rezultat njihovog doprinosa ranijim vazdušnim udarima na vođe miltanata bilo povređivanje ili smrt nevinih slučajnih prolaznika.

"Mi sada shvatamo da odgovornost nije samo na vojniku koji stoji na kontrolnom punktu, vojniku koji poteže obarač",  rekao je jedan od potpisnika, predstavljen kao rezervni kapetan.

" Mi imamo odgovornost," istakao je on.

Netanijahuov kabinet nije  odmah ništa komentarisao. Kabinet vojnog portparola izdao je saopštenje u kome je naveo da se pripadnici Jedinice 8200 pridržavaju  etičkih standarda  i da postoje unutrašnji mehanizami za žalbe. Taj proces je zaobiđen ovim pismom, navedeno je u kabinetu portparola. Obraćanje medijima podstiče ozbiljnu sumnju u ozbiljnost  tvrdnji rezervista, navodi se u saopštenju. Jedan oficir u kabinetu portparola rekao je da nema nagovještaja da se ne radi o veteranima pomenute jedince.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Jadlin nastojao je da umanji značaj pisma, istakavši da je 43 rezervista minoran procenat onih koji tamo rade.On je objasnio da je prirodno da neki od veterana naginju ka ultra ljevici, kao i da ima onih koji imaju ultradesne stavove.

Od propasti mirovnih pregovora s Palestincima i početka nasilja 2000. godine u Izraelu je bilo sličnih prigovora savjesti malog broja rezervista iz vazduhoplovnih snaga i pješadije. Četiri bivša direktora izraelske bezbjednosne službe Šin bet takođe su dovodili u pitanje održivost okupacije u dokumentarcu nominovanom za Oskara prije nekoliko godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije