Svijet

Jacenjuk: Avione obaraju profesionalci, a ne pijane gorile

Jacenjuk: Avione obaraju profesionalci, a ne pijane gorile
Jacenjuk: Avione obaraju profesionalci, a ne pijane gorile

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da iza obaranja malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, vjerovatno stoji Rusija, budući da takvu akciju mogu da izvedu samo profesionalci, a ne, kako je rekao, "pijane gorile".

"Za uočavanje meta i ispaljivanje raketa su potrebna veoma obučena lica. Moguće je da su ti ljudi stigli iz Rusije", rekao je Jacenjuk u intervjuu za njemački list "Frankfurter zontagscajtung".

Premijer Ukrajine je sugerisao kako je malo vjerovatno da su proruske snage same oborile avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, budući da "znamo da takvim sistemima ne mogu da upravljaju pijane gorile", preneo je AFP.

Jacenjuk je dodao kako ukrajinske snage nikad nisu koristile rakete tokom konflikta sa proruskim snagama na istoku zemlje i da se "sve rakete zemlja-vazduh koje posjeduje Ukrajina nalaze na nekom drugom mjestu".

"Spremni smo da javnosti dostavimo sve dokaze i lokacije tih raketa", naveo je on.

Ukrajinski premijer je istakao i da konflikt u njegovoj zemlji nije građanski rat nego "intervencija koju predvodi, podržava, finansira i organizuje Rusija" i dodao da je "sada pravo vrijeme da se zaustavi ruska agresija".

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, u četvrtak uveče oboren boing 777 avio kompanije "Malezija erlajnz". Svih 298 putnika i članova posade su tom prilikom poginuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije