Svijet

Janukovič zatražio istragu o udaranju Timošenkove

Janukovič zatražio istragu o udaranju Timošenkove
Janukovič zatražio istragu o udaranju Timošenkove

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič zatražio je danas da se ispitaju navodi bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko o tome da su je zatvorski stražari udarali prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu.

"Dao sam instrukcije tužiocu da istraži ovo pitanje i nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti konkretan odgovor", rekao je Janukovič, koji se dosad nije oglašavao povodom štrajka glađu Julije Timošenko, preneo je AFP.

Janukovič je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o apelima Evropske unije Ukrajini da pruži zvanično objašnjenje onoga što se dogodilo Timošenkovoj u petak.

Bivša premijerka tvrdi da su je zatvorski stražari udarili prije nego što su je protiv njene volje odveli u državnu bolnicu.

Julija Timošenko je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Njemački predsjednik otkazao posjetu Ukrajini

Njemačka vlada je, zbog zdravstvenog stanja bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, kritikovala zvanični Kijev, kancelar Angela Merkel izrazila zabrinutost, a njemački predsjednik Joahim Gauk danas otkazao posjetu toj državi planiranu za polovinu maja.

''Njemačka vlada zahtijeva od Ukrajine da ne čini ništa što bi vrijeđalo prava Timošenkove'', rekla je danas njemački ministar pravde Sabina Lojthojser-Šnarenberger, naglasivši da je ''Timošenkovoj hitno potrebno ljekarsko liječenje''.

Gauk je, kako danas piše ''Zidojče cajtung'', otkazao posjetu Ukrajini, a mediji prenose da ukrajinski ambarsador u Berlinu obaviješten da šef njemačke države neće doći na susret predsjednika centralno-evropskih zemalja, koji treba da bude održan polovinom maja na Jalti.

Posjetu Jalti Gauk je otkazao u dogovoru s Merkelovom, piše štampa, navodeći da više njemačkih političara, iz protesta zbog ponašanja kijevskih vlasti prema Timošenkovoj, razmišlja i o tome da bojkotuje Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje se održava u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije