Svijet

Japanski proizvođač lijeka za ebolu preuzima američki Kalon

Japanski proizvođač lijeka za ebolu preuzima američki Kalon
Japanski proizvođač lijeka za ebolu preuzima američki Kalon

TOKIO - Japanska kompanija Fudžifilm najavila je danas da će kupiti udio u američkoj farmaceutskoj kompaniji Kalon bioterapeutiks, u sklopu nastojanja da poveća zalihe eksperimentalnog lijeka za lijecčenje ebole kako bi se sprečilo širenje virusa.

"U okviru najavljene transakcije, Fudžifilm će preuzeti 49 odsto akcija u američkoj kompaniji, uz namjeru da je u budućnosti preuzme u cjelosti", navodi se u saopštenju japanske kompanije, ali se ne navode finansijski detalji ugovora, prenosi agencija Frans pres.

Američki Kalon, osnovan 2011. godine, zapravo je proizvođač biofarmaceutskih proizvoda, i u stanju je da uspješno proizvodi vakcine protiv smrtonosnih patogena uključujući antraksa, navodi se u saopštenju Fudžifilma.

Japanska kompanija je prošle nedelje najavila da će povećati proizvodnju lijeka "avigan", koji je već dat nekolicini pacijenata koji su evakuisani iz ebolom pogodjenih zemalja Zapadne Afrike u Evropu. Iz kompanije je, takodje, saopšteno da posjeduju dovoljno lijekova "avigan" za liječenje 20.000 ljudi, kao i dovoljno aktivnih sastojaka tog lijeka za oko 300.000 tretmana.

Vlade Francuske i Gvineje najavile su da će sredinom novembra sprovesti klinička ispitivanja "avigana", a ukoliko bi se lijek pokazao efikasnim u borbi protiv virusa koji je do sada ubio skoro 5.000 ljudi, to bi značajno podiglo uticaj Fudžifilma u farmaceutskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije