Svijet

Jeremić treći u glasanju za generalnog sekretara UN

Jeremić treći u glasanju za generalnog sekretara UN
Jeremić treći u glasanju za generalnog sekretara UN

NJUJORK - U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sinoć je završena treća runda neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, a prema nezvaničnim informacijama, kandidat Srbije Vuk Jeremić je na trećem mjestu.

Prema tim informacijama, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je prvi - 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a slijedi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak - devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodređeni glas.

Vuk Jeremić je osvojio sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa.

Jeremić se na svom nalogu na Twitteru zahvalio na "ohrabrenju za ulazak u četvrtu rundu glasanja za generalnog sekretara UN".

 

"Rezultatom u trećem krugu glasanja u Savetu bezbednosti, Srbija se plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekreta UN i smatram da time možemo da budemo izuzetno zadovoljni", izjavio je sinoć Vuk Jeremić po završetku treće runde glasanja.

"Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata", saopštio je Jeremić.

"Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru", rekao je Jeremić.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, da je bugarska političarka i generalni direktor Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) Irina Bokova dobila isti broj glasova kao Jeremić.

Za njima slijede argentska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, njen kolega iz Makedonije Srđan Kerim i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark.

Posljednja tri mjesta, među ukupno 10 kandidata, dijele bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German i šefica UN za pitanje klime Kristina Figeres iz Kostarike.

Britanska agencija podsjeća da su bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić i njen kolega iz Crne Gore Igor Lukšić odustali od trke.

Na glasanju Savjeta bezbjednosti UN izjašnjavao se o preostalih 10 kandidata izborom jedne od tri ponuđene opcije: "ohrabruje", "ne ohrabruje" i "nema mišljenje".

Neimenovane diplomate istakle su da Savjet bezbjednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije