Svijet

Kandidatkinje, a ne smiju da se obraćaju glasačima

Kandidatkinje, a ne smiju da se obraćaju glasačima
Kandidatkinje, a ne smiju da se obraćaju glasačima

Žene u Saudijskoj Arabiji su diskriminisane po više osnova. I kada se napravi korak naprijed, obavezno uslijede dva koraka nazad, što samo dodatno komplikuje cijelu situaciju.

Nedavno je ženama dozvoljeno da učestvuju u predstojećim izborima, što su mnoge i iskoristile i kandidovale se. Kandidovalo se čak 366 žena, što je djelovalo kao izuzetan uspjeh.

Međutim, ubrzo je uslijedilo upozorenje da se nijedna kandidatkinja ne smije direktno obraćati glasačima, jer je to zakonom zabranjeno, piše Arab News.

Naime, izborna komisija je donijela odluku da se, uprkos činjenici da je ženama dozvoljena kandidatura, moraju poštovati striktna pravila segregacije, tj. one se ne smiju direktno obraćati muškim glasačima. Kako bi riješile taj problem, one će morati angažovati muškog agenta, koji će voditi kampanju u njihovo ime i obraćati se glasačima.

Ukoliko ne ispoštuju ova stroga pravila, slijedi im kazna od 10.000 rijala (2.667 dolara).

Pored zabrane obraćanja glasačima, njima je zabranjeno da objavljuju svoje fotografije u javnosti, a u izbornim štabovima će morati imati odvojene prostorije za muškarce i žene.

Kako bi na neki način izgladili situaciju, izborna komisija je odlučila da će i muški kandidati morati imati svoje predstavnike koji će glasačima prezentovati njihov izborni program. Za sve ostalo moraće tražiti dodatne dozvole.

Inače, ovo je prvi put da je ženama dozvoljeno da glasaju i učestvuju na izborima. U avgustu registrovana je i prva žena na biračkom spisku, što je bio veliki pomak.

Izbori su zakazani za 12. decembar, a na izborima se biraju opštinski predstavnici koji imaju ograničena ovlaštenja, s obzirom na to da je Saudijska Arabija apsolutna monarhija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije