Svijet

Kastro: Amerikanci da poštuju naš komunistički režim

Kastro: Amerikanci da poštuju naš komunistički režim
Kastro: Amerikanci da poštuju naš komunistički režim

HAVANA - Kubanski predsjednik Raul Kastro zahtijevao je danas da SAD poštuju komunistički režim pošto su dvije zemlje krenule sa normalizacijom diplomatskih veza.

Američki predsjednik Barak Obama je tokom sedmice najavio da će razgovarati sa članovima Kongresa o ukidanju embarga Kubi, istakavši da je papa Franjo pomogao u "otopljavanju" odnosa sa Kubom, insistirajući na oslobađanju američkog humanitarnog radnika Alana Grosa.

Američki zvaničnici posjetiće Havanu u januaru radi početka razgovora o normalizaciji i Obama je istakao da će tokom pregovora vršiti pritisak na Kubu o pitanjima ljudskih i političkih prava.

Kastro je danas izjavio da je otvoren za diskusiju o većem broju pitanja, ali da time trebaju biti obuhvaćene i SAD i naglasio je da Kuba neće odustati od svojih socijalističkih principa.

"Kako mi nikada nismo zahtijevali da SAD mijenjaju svoj politički sistem, na isti način zahtijevamo da se poštuje naš", istakao je Kastro u govoru pred Nacionalnom skupštinom.

Kastro je, takođe rekao da se Kuba suočava sa "dugom i teškom borbom" prije nego što SAD uklone ekonomski embargo, djelimično zbog toga što će kubansko-američki izgnanici pokušati da "sabotiraju proces".

Kubanski predsjednik je najavio da će u aprilu učestvovati na samitu Amerika u Panami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije