Svijet

Kijev diže vojsku na noge

Kijev diže vojsku na noge
Kijev diže vojsku na noge

KIJEV - Vlast u Kijevu najavila da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata. Rusija zatražila sjednicu SB UN.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće večeras na zahtjev Rusije, hitnu sjednicu povodom eskalacije krize na istoku Ukrajine, prenosi Mondo.

"Savjet bezbjednosti će se sastati na zahtjev Rusije u 20 časova po njujorškom vremenu", izjavio je neimenovani diplomata agenciji Rojters.

Drugi diplomata je rekao da su u toku pregovori i o učešću Ukrajine na sjednici.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju, u kom je osudilo najavu vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine, zatražilo tim povodom hitnu diskusiju u Savjetu bezbjednosti.

Moskva je ocijenila da je najava Kijeva "kriminalni akt" i da bi Zapad trebalo da "stavi pod kontrolu" svoje saveznike u ukrajinskoj vladi.

"Sada je odgovornost Zapada da spriječi građanski rat u Ukrajini", navodi se u saopštenju ministarstva, prenio je Rojters.

Rusija će o situaciji na istoku Ukrajine zatražiti hitnu diskusiju u Savjetu bezbjednosti UN, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje ruskog ministarstva je objavljeno nakon što je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine doneo odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje oružanih snaga.

Savjet bezbjednosti Ukrajine se složio da otpočne široku ofazivu na istok zemlje, zbog nemira u Slavjansku, saopštio je predsjednik Aleksandar Turčinov, prenosi "Rusija tudej."

"I vojska će učestvovati u operaciji", naglasio Turčinov i optužio Rusiju da vodi "rat" protiv Ukrajine.

"Krv je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine", rekao je Turčinov, dodajući da je počela antiteroristička operacija, kako bi neredi na istoku Ukrajine bili okončani.

On je kazao da Ukrajina Rusiji neće dozvoliti da ponovi "scenario sa Krima".

"Svi koji podržavaju agresore i okupatore, koji vode oružanu borbu protiv naše zemlje neće izbeći kaznu i odgovornost", rekao je Turčinov.

On je ipak ponovio da će biti amnestirani svi koji "prije ponedjeljka ujutru" predaju oružje.

Ukrajinske specijalne snage razmijenile su danas vatru s proruskom milicijom kod grada Slavjanska. Poginuo je jedan oficir službe bezbjednosti, javila je agencija AP, koja je ranije prenijela da u tom gradu nema tragova sukoba.

To je prvi oružani sukob u istočnoj Ukrajini gdje su naoružane proruske snage posljednjih dana zauzele vladine zgrade u nekoliko gradova.

Ima ozbiljnih naznaka da je u oružane napade u gradovima u istočnoj Ukrajini umiješana Moskva, saopštila je danas američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer.

"Bez ikakve sumnje, ima naznaka da je (u događaje u istočnom delu Ukrajine) umiješana Moskva", rekla je Pauer televiziji Ej-bi-si (ABC.)

Ona je objasnila da su događaji na istoku Ukrajine slični onim kojih je bilo na Krimu. Rekla je da su akcije u šest, sedam gradova u istočnom dijelu Ukrajine "profesionalno" organizovane i koordinisane.

"Vidjeli smo da sankcije mogu da nanesu štetu. Ako se ove akcije nastave, razmotrićemo pooštravanje sankcija (Moskvi)", upozorila je američka ambasadorka.

Stejt department je ranije saopštio da je američki državni sekretar Džon Keri rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je "duboko zabrinut" zbog napada naoružanih ljudi na istoku Ukrajine.

Proruski aktivisti juče su držali pod kontrolom nekoliko zgrada lokalnih administracia na istoku Ukrajine. Oni su između ostalog zauzeli zgradu policije i bezbjednosnih službi u gradu Slavjansku kod kojeg je danas došlo do oružanog napada na ukrajinske snage uz pogibiju jednog ukrajinskog oficira.

Vezane vijesti:
Ukrajina pokreće »punu antiterorističku operaciju«

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije