Svijet

Kijev priznao gubitak Novoazovska i više naselja oko Starobeševa i Amvrosijevke

Kijev priznao gubitak Novoazovska i više naselja oko Starobeševa i Amvrosijevke
Kijev priznao gubitak Novoazovska i više naselja oko Starobeševa i Amvrosijevke

KIJEV - Potparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednosti i odbranu Andrej Lisjenko priznao je u četvrtak da su snage Donjecke Narodne Republike (DNR) preuzele kontrolu nad gradom Novoazovski i nizom naselja oko njega i oko Starobeševa i Amvrosijevke.

Lisjenko je rekao da kontraofanziva "separatista” traje i da se situacija za snage Kijeva "iskomplikovala”, dodavši da se borbe vode oko Luganska, Novosvetlovke, Donjecka, Ilovajska, Marjinke, Jeljenove i Volnovahe.

Šef kijevskog režima, Petar Porošenko, izjavio je da otkazuje posjetu Turskoj i da hitno saziva Savjet za nacionalnu bezbjednosti i odbranu  "zbog situacije u Donjeckoj oblasti”. On navodi da je došlo do invazije jedinica ruske armije na Ukrajinu.

"Odložio sam radnu posetu Turskoj zbog naglog pogoršavanja situacije u Donjeckoj oblasti, naročito u Amvrosijevki i Starobeševu. Došlo je do ulaska ruske vojske u Ukrajinu. Zatražićemo hitno zasjedanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Porošenko.

DNR već kontroliše sva tri granična prelaza prema Rusiji ("Marinovku”, "Uspenku” i "Novoazovsk”), a njene snage imaju otvoren put prema Mariupolju, drugom po veličini i značaju gradu na teritoriji bivše Donjecke oblasti.

Premijer u ukrajinskoj vladi Arsenij Jacenjuk pozvao je Zapad da zamrzne sve aktive i imovinu Rusije "do povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine”.

Bivša ukrajinska premijerka, Julija Timošenko, zatražila je od Porošenka da uvede ratno stanje.

Panika je zavladala i u dvije ukrajinske oblasti koje graniče sa DNR - Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj. Njihova rukovodstva su se okupila radi preduzimanja vanrednih mjera.

Šef ukrajinske vlasti u Dnjepropetrovsku, oligarh Igor Kolomojski, najavio je uvođenje "plana B”, ne preciziravši o čemu se radi.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko odbacio je tvrdnje kijevskog režima da na strani DNR ratuju regularne jedinice iz Rusije i istakao da se za Novorosiju bori 3 do 4 hiljade dobrovoljaca iz Ruske Federacije, među kojima ima i bivših vojnika i oficira.

Pred ukrajinskim Generalštabom od jutros traje miting čiji su učesnici objavili da počinje "treći Majdan”.

Okupljenima se telefonski obratio komandant ukrajinskog bataljona "Donbas” Semjon Semenčenko i rekao da traže hitno slanje pojačanja opkoljenim Ukrajincima kod Ilovajska. Ukoliko to ne uslijedi, treba ići na blokiranje Ministarstva odbrane, rekao je on.

Učesnici mitinga traže Porošenkovu ostavku, kao i odlazak ministra odbrane Valerija Geleteja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije