Svijet

Ko je dao bh. pasoš Osami bin Ladenu?

Ko je dao bh. pasoš Osami bin Ladenu?
Ko je dao bh. pasoš Osami bin Ladenu?

SARAJEVO, ZAGREB - Kako je dojučerašnji nosilac titule najtraženijeg svjetskog teroriste Osama bin Laden 1993. godine dobio pasoš Bosne i Hercegovine, pitanje je koje do danas nije do kraja razjašnjeno.

Ono što se bolje zna jeste da su tragovi uništeni, a o čemu su još 1999. godine pisali bh. Dani.

U tekstu pod nazivom “I Osama bin Laden ima bosanski pasoš!", navedeno je da je “nakon sto je u Turskoj uhapšen bosanski državljanin Mehrez Audouni, navodno bliski suradnik najtraženijeg čovjeka na planeti, Osame bin Ladena, u Ministarstvu inostranih poslova nastala panika. Razlog: bosanski pasoš posjeduje i sam Osama bin Laden! U hitnoj i tajnoj operaciji, koju koordinira Husein Živalj, nastoje se izbrisati svi tragovi koji upućuju na one koji su u Beču ratne 1993. Bin Ladenu dali bosanski pasoš”.

Husein Živalj bio je ambasador BiH pri UN-u, te zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i ambasador BiH u Beču.

“Upravo preko njega i njegovog bliskog prijatelja i suradnika Hasana Čengića, ostvaren je kontakt, uz pomoć Safeta Ćatovića, sa islamističkom međunarodnom organizacijom „Fatih's Third World Relief Agency (TWRA)“, preko koje su Bošnjaci 1992. godine započeli krijumčarenje oružja za svoje potrebe. Veze je kasnije održavao Hasan Čengić, putujući u jedan hotel u Beču gdje je izvršavao uplate i isplate prema dogovoru sa predstavnicima TWRA”, objavio je Domagoj Margetić na svom sajtu Necenzurirano.com.

Potpis na pasošu

Prema istom izvoru, američki izvori sumnjali su da je šeik Onah Abdel Rahman, radikalni imam, osuđen zbog organizovanja napada na Svjetski trgovački centar 1993., imao bliske veze sa TWRA.

“Jedna skupina bošnjačkih ekstremista imala je dobro uspostavljene odnose i suradnju sa TWRA: Irfan Ževaković, jedan od osnivača SDA, te čovjek kojega je Alija Izetbegović zadužio kao koordinatora za dolazak mudžahedinskih ratnika u BiH; Alija Izetbegović osobno, koji je čak bio i jamac za jedan kredit TWRA kod Erste banke u Austriji, omogućavajući na taj način toj islamističkoj organizaciji da proširi svoju financijsku mrežu u Europi, Hasan Čengić i Husein Živalj koji su kasnije bili čak i na dužnostima izvršnih direktora TWRA.  Faris Nanić, savjetnik Alije Izetbegovića i danas dobro pozicionirani i zaštićeni Bošnjak u Hrvatskoj (inače sudionik planova atentata na Franju Tuđmana devedesetih godina). Upravo je ta skupina posredovala i kod izdavanja bosanske putovnice Osami bin Ladenu 1993. godine u BiH veleposlanstvu u Beču. Na njegovu rješenju o primanju u BiH državljanstvo potpisan je osobno Hasan Čengić”, tvrdi Margetić u tekstu od 9. maja 2007. godine.

Analitičari CIA-e, kako su pisali bh. Dani u broju 121 od 24. septembra 1999. godine, tvrde da je i Bin Laden imao uticaj u Bosni, finansirajući kampove islamskih dobrovoljaca tokom rata.

Saradnja sa Amerikancima

Hrvatske obavještajne službe još su polovinom devedesetih godina prošlog vijeka intenzivno sarađivale s američkim tajnim službama na razotkrivanju tragova islamskog terorizma na području Bosne i Hercegovne i Hrvatske, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Američka novinska agencija Associated Press prije nekoliko godina objavila je da su hrvatski i američki tajni agenti upozorili da su islamski ekstremisti povezani s Al-kaidom premrežili Balkan još početkom devedesetih. U Zagreb je prije rata, 1991. godine, stigao Kamr Ad Din Kirbani, član alžirske militantne islamističke grupe GIA-e.

Po direktnom zahtjevu Osame bin Ladena došao je osnovati humanitarnu organizaciju s ciljem infiltriranja članova GIA-e u Bosnu, prenio je AP iz zajedničke analize američkih i hrvatskih obavještanih službi.

Infiltracija u BiH

U izvještaju se navodi da je Kirbani koristio organizaciju Al-kifah da članove GIA-e infiltrira u Bosnu i Hercegovinu. Operaciju su kešom finansirale Iran i neke od arapskih neidentifikovanih zemalja. GIA stoji iza serije bombaških napada u pariškoj podzemnoj željeznici 1995. godine, kada je ubijeno osmoro ljudi, a na stotine ranjeno.

Alžirska veza dobro je poznata vlastima u BiH: Bensaja Belkačem, jedan od šest bh. Alžiraca zatvoren u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo na Kubi, više puta telefonirao je Abu Zubajdi, za koga se vjeruje da je šef operacija Al kaide u Avganistanu i Bin Ladenov pomoćnik.

Na američkom suđenju Enamu Arnautu, direktoru BIF-a (humanitarne organizacije Benevolentia International Foundation koja je, među ostalim, djelovala u BiH), pojavili su se svjedoci koji su povezivali optuženog s Bin Ladenom.

Opisivali su navodne sastanke Al-kaide u Zagrebu, no Arnaut je na kraju osuđen samo za preusmjeravanje donacija namijenjenih izbjeglicama za finansiranje islamskih boraca u BiH i Čečeniji, a ne i za terorizam. Veza Arnauta i Bin Ladena nije dokazana.

Osama bin Laden boravio je u Zagrebu, ali 1986., u vrijeme dok se kao američki saveznik borio protiv ruske okupacije Avganistana. Posjetio je Zagreb, ali i Beograd kako bi pokušao isposlovati prodaju oružja za talibane.

Napad u Rijeci

Hrvatska se na najdrastičniji način susrela s terorizmom ekstremističkih islamskih grupa u oktobru 1995., kad je u Rijeci eksplodirala podmetnuta auto-bomba. Pred sjedištem Policijske uprave u Rijeci 20. oktobra 1995. eksplodirao je automobil sa 70 kilograma eksploziva. U eksploziji je poginuo atentator, 35-godišnjak iz Kuvajta, više osoba je ranjeno i srušen je veći dio policijske zgrade.

Riječka bomba eksplodirala je u znak odmazde zbog toga što je Hrvatska uhapsila Abu Talala, odnosno Talata Fuada Kasema, jednog od osnivača Džama Islamije, egipatske ekstremističke grupe. Abu Talal je polovinom septembra 1995. uhapšen u Zagrebu, na putu iz Danske u BiH.

Smatra se da ga je Hrvatska predala Amerikancima, a oni Egiptu, gdje ga je čekala smrtna kazna. Slučaj Abu Talala smatra se prvim poznatim slučajem u kojem je CIA otela nekog od islamskih ekstremista.

Džama Islamija tražila je od Hrvatske oslobađanje Abu Talala. Hrvatska to nije učinila nego ga je, navodno, predala SAD-u, a službeno - izgnala iz države.

Mjesec dana nakon njegova nestanka u Rijeci je eksplodirala auto-bomba. Odgovornost za to dan poslije preuzela je Džama Islamija, koja je odgovorna za eksplozije u junu 2009. u egipatskom Luksoru u kojima je stradalo 58 turista.

Prema službenoj verziji, Abu Talal je uhapšen u Zagrebu zbog neprijavljenog boravka u Hrvatskoj i izrečena mu je sudska mjera izgona iz zemlje. Abu Talal, Egipćanin koji je uživao azil u Danskoj i imao dokumente na ime Ibrahim Jacob Ezat, u Hrvatsku je stigao 12. septembra 1995. na putu u BiH.

Vezana vijest:

Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije