Svijet

Kongres SAD zabranio vojnu saradnju s Rusijom

Kongres SAD zabranio vojnu saradnju s Rusijom
Kongres SAD zabranio vojnu saradnju s Rusijom

VAŠINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je vojni budžet "težak“ 611 milijardi dolara, kojim se odbacuje niz prijedloga odlazećeg predsjednika Baraka Obame za smanjenje vojne potrošnje.

Za zakon o vojnom budžetu je glasalo 375 poslanika, dok je njih 34 bilo protiv, prenosi agencija AP. Zakon sada ide pred Senat, gdje će glasanje biti održano početkom naredne nedjelje.

Pomenuti budžet je za 3,2 milijarde dolara veći od onog koji je predložio aktuelni predsjednik SAD Barak Obama. Nacrtom koji je usvojio Kongres predviđa se zabrana zatvaranja zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, Pentagonu se zabranjuje smanjenje broja vojnih baza i planira se dodjela najvećih povišica američkim vojnim trupama u posljednjih šest godina.

Obama je tokom predsjedničkog mandata u više navrata obećao zatvaranje zatvora u Gvantanamu, koji je nazvao sredstvom za regrutovanje ekstremističkih grupa. Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp, međutim, ne samo da je obećao da će zatvor ostaviti otvorenim već je poručio i da želi da ga "napuni ’lošim momcima‘“.

Ograničiti saradnju s Rusijom

Prema tekstu inicijative, bilo kakva saradnja Vašingtona i Moskve u odbrambenoj sferi biće ograničena sve dok ministar odbrane i državni sekretar ne uvjere Kongres da je "Ruska Federacija prekinula okupaciju dijela teritorije Ukrajine“, kao i da je prestala da preduzima dejstva koja navodno "ugrožavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i članica NATO-a“.

Američki zakonodavci insistiraju i na punoj implementaciji Minskog sporazuma i poštovanju primirja na jugoistoku Ukrajine. Autori nacrta zakona preciziraju da SAD i dalje priznaju zakoniti status ruskih vojnih baza na teritoriji Krima, izgrađenih na osnovu sporazuma od 1997. godine.

"Bilateralna vojna saradnja nema osnova dok god Rusija ispoljava agresiju i plaši partnere i saveznike SAD u Evropi“, navedeno je u zaključku Komiteta Kongresa za vojna pitanja.

U tekst nacrta zakona o budžetu uvršten je i član koji blokira izdvajanje 10 miliona evra za Izvršnu kancelariju predsjednika SAD sve dok ministar odbrane ne predstavi Kongresu izvještaj o kontramerama koje SAD preduzimaju kao odgovor na, kako tvrde u Vašingtonu, rusko narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Kongres uvodi i direktnu zabranu finansiranja daljeg ispunjavanja Sporazuma o ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja sve dok administracija ne predstavi Kongresu niz izvještaja, među kojima je i izvještaj direktora nacionalne obavještajne službe o nuklearnoj doktrini Rusije.

Zakonodavci su, podržavši nacrt budžeta Pentagona, zabranili i trošenje sredstava na ruske izviđačke letove u okviru Sporazuma o otvorenom nebu sve dok Stejt department i Pentagon ne ubijede zakonodavce da Moskva ispunjava sve odredbe ovog dokumenta.

Pomoć za Evropu i Ukrajinu

Kongres je, takođe, pozitivno odgovorio na zahtjev Bijele kuće da se izdvoji 3,4 milijarde dolara za jačanje bezbjednosti zemalja NATO-a u Evropi.

Pentagon je ranije objavio da namjerava da u Evropu uputi dodatnu oklopno-tenkovsku brigadu.

Novi budžet Pentagona, kao i prošle godine, sadrži poseban odjeljak o vojnoj pomoći Ukrajini, za koju je izdvojeno 350 miliona dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije