Svijet

Lavrov: Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju

Lavrov: Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju
Lavrov: Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju

MOSKVA - Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu pokušao je da opravda akcije svog Ratnog vazduhoplovstva narušavanjem granice sa Sirijom ruskog Su-24, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je podsetio turskog kolegu na Erdoganove reči: kratko kršenje vazdušnog prostora ne može biti uzrok za primenu sile.

Veliki broj pitanja izaziva i činjenica da linija za hitne veze Turske nije bila u funkciji ni prije ni poslije incidenta sa Su-24, dodao je ruski ministar.

„Podsjetio sam ga na to da je na rusku inicijativu od početka operacije Vojno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji između vojnog centra Rusije i turskog Ministarstva odbrane bila uspostavljena direktna veza koja nije radila ni juče, ni prije toga. To takođe izaziva velika pitanja“, rekao je Lavrov za strane medije.

Nakon Su-24 mogu se očekivati i drugi incidenti

Moskva će još jednom ozbiljno analizirati sporazume i preispitati odnose sa Turskom, ali nema namjeru da ratuje sa njom, dodao je Lavrov.

U svakom slučaju, Rusija neće vještački stvarati probleme za turske proizvođače i izvoznike, rekao je ministar, ali je dodao da ruski politički zvaničnici zasad ne planiraju posete Turskoj.

„Biće pripremljeni predlozi za izveštaj predsedniku. Nadam se da će sve to brzo proći. Naravno, mi nećemo predlagati ništa što bi veštački stvaralo otuđenje između naroda naših zemalja“, rekao je on.

(NN, sputnik.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije