Svijet

Lavrov: Nove sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini

Lavrov: Nove sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini
Lavrov: Nove sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini

MOSKVA - Odluka Evropske unije da uvede nove sankcije Rusiji znači da je izabran put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov TV kanalu "Rusija 1".

"Polazimo od toga da usvajanje takve odluke u trenutku kada mirovni proces (u Ukrajini) počinje da bude stabilniji, znači odabrati put podrivanja mirovnog procesa", rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je, takođe, ukazao da će Moskva reagovati "mirno, adekvatno, prije svega, polazeći od neophodnosti zaštite naših interesa", prenio je Itar-Tas s.

Sadašnji blok sankcija EU Rusiji stupio je na snagu nekoliko dana nakon što je u Minsku 5. septembra potpisan sporazum o prekidu vatre i početku pregovora o političkom rješavanju konflikta u UKrjaini, podsjeća ruska agencija.

Novi paket sankcija stupio je na snagu jutros nakon što je objavljen u službenom listu, i u okviru njega pet ruskih državnih banka, tri holdinga namjenske industrije i tri naftne kompanije gube pravo na privlačenje evropskog finansiranja u periodu dužem od tri mjeseca, zaustavljeno je pruženje usluga istraživanja i eksploatacije nafte u Arktiku, a "crna lista" proširena je sa imenima još 24 osobe, čime je njihov ukupan broj povećan na 119.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije