Svijet

Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini

Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini
Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini

MOSKVA - Pojedini postupci koje su preduzimali pripadnici bezbjednosnih snaga Ukrajine na jugoistoku te zemlje mogu se okarakterisati kao ratni zločin, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je u intervjuu ruskom televizijskom kanalu "Lajfnjuz" i dnevniku "Izvestija" izjavio da je Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava /UNHCR/u svom izvještaju potvrdila "da se postupci ukrajinskih bezbjednosnih snaga na jugoistoku Ukrajine definitivno mogu nazvati ratnim zločinom".

"Prvi put u izvještaju UNHCR nema nečega čega je bilo u ranijim, u kojima se navodilo da vlasti iz Kijeva mogu da koriste proporcionalnu silu kako bi vratile kontrolu nad cjelokupnom teritorijom usljed prijetnje po suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", naglašava šef ruske diplomatije.

On je istakao da je očigledno da su oni koji su zaduženi za nadzor situacije shvatili da je nedopustivo opravdanje za postupke jedinica Nacionalne garde, bataljona koje su formirali oligarsi i podređeni Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Lavrov je precizirao da je trenutno oko "4.000 ubijenih i nekoliko hiljada ranjenih zvanično dokumentovano i potvrđeno podacima OEBS-a i tijela UN zaduženih za zaštitu ljudskih zakona i prava". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije