Svijet

Lavrov: Rusija posvećuje pažnju pravima Tatara

 Lavrov: Rusija posvećuje pažnju pravima Tatara
Lavrov: Rusija posvećuje pažnju pravima Tatara

MOSKVA - "Rusija posvećuje posebnu pažnju obezbjeđivanju prava i sloboda svih građana, uključujući i krimske Tatare", saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom muslimanske Nove godine.

Lavrov ističe kako su poštovanje partnera i njihovih interesa i povećanje nivoa uzajamnog poverenja u skladu sa objektivnim tendencijama stvaranja policentričnog svjetskog poretka.

"Rusija je nedavno demonstrirala takav pristup dosljedno razvijajući dijalog sa Organizacijom islamske kooperacije", napominje Lavrov, a prenosi Tas. 

"Nedavne uspješne političke konsultacije između ruskog ministarstva spoljnih poslova i generalnog sekretarijata Organizacije islamske kooperacije je proširilo mogućnosti naše saradnje, uključujući i saradnju u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija. Drago nam je što vidimo kako se naše pozicije približavaju u pogledu važnih međunarodnih problema, uključujući i saradnju na polju ljudskih prava", istakao je Lavrov.

On je podsjetio i na potpisivanje predsjedničkog dekreta o rehabilitaciji krimskih Tatara, uključujući i priznavanje ravnopravnosti njihovog jezika.

Lavrov je istakao i usvajanje  programa razvoja Krima i Sevastopolja do 2020. godine, kojim su predviđena ulaganja u vrijednosti od gotovo 700 milijardi rubalja.

"Očekujemo da će sve te mjere obezbjediti normalan život ljudi i stvoriti uslove za konstruktivan razvoj svake nacionalnosti u njenoj otadžbini", zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije