Svijet

Lazanski: Građanski rat u najavi

Lazanski: Građanski rat u najavi
Lazanski: Građanski rat u najavi

Početak "antiterorističke operacije" na istoku Ukrajine mogao bi da bude i trenutak odluke kako će se dalje razvijati ukrajinska kriza.

Snagama iz Kijeva koje su zauzele vojni aerodrom kraj Kramatorska i nije bilo teško da to urade, jer je aerodrom i njegovu veliku površinu "branilo" samo 20 proruskih dobrovoljaca. Druga je priča ulazak šest borbenih vozila BMD u grad Slavjansk i prelazak tih vozila, sa starim ili novim posadama, u redove proruskih narodnih dobrovoljaca. Da li je to i početak ozbiljnijeg raspada ili raslojavanja unutar ukrajinske vojske, pokazaće se vrlo brzo, piše Miroslav Lazanski za Politiku.

Ukrajinsku vojsku, koja je pod komandom vlasti u Kijevu, čine i Ukrajinci i Rusi, naravno i ostali, i ta je vojska superiorna u odnosu na snage proruskih dobrovoljaca. Ipak, brojnost ljudi i tehnike u ovakvim sukobima ne moraju da znače mnogo. Ako dođe do uličnih borbi u gradovima i gradićima na istoku Ukrajine, brojčana i tehnička nadmoć Kijeva može brzo da se istopi. Sukob regularnih vojnih formacija Ukrajine sa proruskim stanovništvom na istoku ove zemlje otvoriće i sve moralne dileme kod dela pripadnika ukrajinske vojske.

U područje na istoku Ukrajine gde su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade, vlast iz Kijeva poslala je vojne jedinice sa zapada Ukrajine, potom pripadnike oružanih odreda sa Majdana i pripadnike Nacionalne garde, koja je tek u formiranju. Kijev je teško mogao da za tako kratko vreme etnički "očisti" jedinice vojske od vojnika, oficira i podoficira Rusa, iako ne treba očekivati da se svi Rusi u ukrajinskoj vojsci odazovu i nacionalnom zovu. Upravo zbog svega toga birane su trupe koje su poslate na istok Ukrajine, ali uprkos tome ukrajinskim vojnicima biće vrlo teško da otvore paljbu na zgrade koje drže narodni proruski dobrovoljci.

Ako dođe do ozbiljnih uličnih borbi u gradovima i gradićima na istoku Ukrajine, biće i većih žrtava. Koji je to broj dovoljan da se sukob i nazove pravim građanskim ratom? Pedeset ili sto mrtvih civila? Ili vojnika? Ili će znak da je postignut "dovoljan" broj predstavljati to kada ruske trupe pređu granicu Ukrajine da bi zaštitile svoje sunarodnike?

Narodni dobrovoljci naoružani lakim protivoklopnim i PVO sredstvima mogu da nanesu ozbiljne gubitke ukrajinskoj armiji, budući je u uslovima urbanog sukoba moguće asimetrično ratovanje. Ne treba ni sumnjati da narodni dobrovoljci već imaju sve što im je od modernog naoružanja potrebno za jedan takav sukob.

U tom slučaju bi to bio pravi građanski rat, u kojem bi u Ukrajini verovatno došlo do etničke homogenizacije i Rusa i Ukrajinaca. U tom kontekstu teško je očekivati da se Rusija direktno ili indirektno ne umeša u taj sukob. A to je onda i kraj Ukrajine u sadašnjim granicama.

Zapravo, stvari su u Ukrajini već otišle predaleko, Ujedinjene nacije tu ne mogu ništa da pomognu, jer će svaka odluka u Savetu bezbednosti biti blokirana ili od Rusa ili od Amerikanaca. Ukrajinsku krizu dugoročno mogu da reše međusobnim dogovorom samo Rusi i Amerikanci, Evropa je tu tek puki posmatrač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije