Svijet

Levčenko: Poziv na zabranu uvoza oružja u Ukrajinu "ne drži vodu"

Levčenko: Poziv na zabranu uvoza oružja u Ukrajinu "ne drži vodu"
Levčenko: Poziv na zabranu uvoza oružja u Ukrajinu "ne drži vodu"

ZAGREB - Ambasador Ukrajine u BiH Oleksandr Levčenko smatra da pozivanje na zabranu uvoza oružja "u regione u kojima traju oružani konflikti" ne drži vodu i da bi BiH izvozila oružje ne u region Donbas, gdje se vode borbe, nego u državu Ukrajinu.

"Ukrajina, za razliku od Rusije, nije pod međunarodnim sankcijama i svako ko želi s njom da posluje može to slobodno i da čini", istakao je Levčenko u saopštenju, reagujući na izjavu ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova da je ostavka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića moralan čin.

Levčenko je istakao da svaki izvoz naoružanja ima barem tri aspekta - pravno-politički, moralni i finansijski, ali da Ivancov ovaj posljednji, a riječ je o pet miliona evra za budžet BiH, zaobilazi.

On smatra da s moralnog gledišta Ivancove tvrdnje izgledaju "posebno cinično", podsjetivši na stradanja ljudi od, kako je naveo, upravo od ruskog oružja i od ruku proruskih jedinica.

Ukrajinski ambasador ističe da je Rusija "uvela u okupirane dijelove Ukrajine hiljade svojih vojnika, dopremila stotine tenkova, oklopnih vozila, topova, reaktivnih raketnih sistema i bezbroj drugog naoružanja", ali kada BiH želi prodati Ukrajini nešto municije - "zvanična Moskva se iznenada sjeti morala".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je ranije Srni da

Rusija veoma cijeni potez ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu, u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirovni proces.

On je naveo da je pitanje izvoza naoružanja i municije kompleksno, te da se njegova zemlja ne protivi legalnom izvozu koji je regulisan čitavim nizom pravila, sporazuma i dogovora.

"U ovom konkretnom slučaju riječ je o izvozu municije u područje u kojem je u toku oružani sukob. Prema kriterijumima Evropske unije iz 2008, koji propisuju uslove za nabavku oružja i municije zabranjeno je izvoziti u regione u kojima traju oružani konflikti, jer se tako dodatno usložnjava situacija", rekao je ruski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije