Svijet

Lideri EU pozvali na hitnu akciju protiv dezinformisanja

Lideri EU pozvali na hitnu akciju protiv dezinformisanja
Foto: Tanjug/AP | Lideri EU pozvali na hitnu akciju protiv dezinformisanja

BRISEL - Lideri Evropske unije pozvali su danas na samitu u Briselu na hitne mjere u okviru borbe protiv lažnih vijesti na internetu, rekavši da se mora učiniti više u smislu zaštite od dezinformacija pred izbore za Evropski parlament naredne godine.

Plan lidera EU poziva na rani sistem upozorenja kako bi se alarmirale vlade, kao i velike tehnološke kompanije kao što su Facebook i Google iučinile više protiv nelegalnog ili netačnog sadržaja.

"Brza i odlučna akcija mora se provesti i na evropskom i nacionalnom nivou da bi se osigurali fer izbori za Evropski parlament u maju 2019. godine", navodi se u zaključcima nakon samita EU.

Isti izvor navodi da širenje namjernih, krupnih i sistematskih dezinformacija predstavlja akutni i strateški izazov za demokratske sisteme, a što zahtijeva hitno reagovanje, objavljeno je na sajtu EU.

Novim planom EU predviđaju se veća finansijska izdvajanja i ovlaštenja za regulatore u Briselu kako bi se pratilo i identifikovalo dezinformisanje, posebno od strane Rusije.

U tu svrhu, posebna finansijska sredstva biće doznačena službi za spoljne poslove EU (EEAS) u iznosu od pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije