Svijet

London neće učestvovati u akciji protiv Sirije

 London neće učestvovati u akciji protiv Sirije
London neće učestvovati u akciji protiv Sirije

LONDON - Britanski ministar odbrane Filip Hamond rekao je da Britanija neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Sirije nakon što je vlada neočekivano izgubila na ključnom glasanju u parlamentu.

"Nadao sam se da ćemo uspjeti, ali jednostavno postoji duboka sumnja o učešću na Bliskom istoku", rekao je Hamond za Bi-Bi-Si.

On je priznao da će SAD, ključni saveznik Londona, biti razočarane što Britanija neće učestvovati.

"Ipak, to što London neće učestvovati neće spriječiti nijednu akciju", rekao je on.

Britanski poslanici odbacili su juče eventualnu vojnu akciju protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al Asada u vezi sa napadom hemijskim oružjem.

Premijer Dejvid Kameron rekao je da će poštovati rezultat glasanja u parlamentu kojim se odbacuje učešće u vojnoj akciji.

Vašington je saopštio da će "nastaviti sa konsultacijama" sa Britanijom "jednim od naših najbližih saveznika i prijatelja".

Predsjednik laburista Ed Miliband rekao je da se ne mogu veze SAD i Britanije svoditi isključivo na to "da se radi ono što želi američki predsjednik".

Udarac Kameronovom autoritetu

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpio je veliki udarac kada je Parlament sinoć odbacio vladin prijedlog o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sirije, uz pomoć glasova poslanika iz njegove Konzervativne stranke, piše list "Gardijan".

Prijedlog je odbijen sa 285 glasova "protiv" i 272 "za", a u trenutku kada je predsjednik skupštine čitao rezultate, jedan poslanik uzviknuo je da Kameron treba da podnese ostavku. Protiv prijedloga je glasalo 30 konzervativaca.

Kameron je poslije nekoliko minuta rekao da će vlada poštovati odluku Parlamenta i da Britanija neće učestvovati u vojnim napadima na režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Lider opozicione Laburističke stranke Dejvid Miliband rekao je poslije glasanja da učešće Britanije u vojnoj akciji protiv Sirije više "nije na dnevnom redu" i da se rezultati glasanja moraju poštovati.

Ministar obrazovanja Majkl Gouv uzviknuo je "sramota" prema torijevcima koji su se pobunili i glasali protiv vladinog prijedloga, poslije čega su ga ostali poslanici smirivali.

Menzis Kembel, bivši lider Liberalno-demokratske partije, ukazao je na značaj glasanja i rekao da se ne sjeća da je vlada ikada izgubila glasanje u vezi sa tako važnim pitanjem iz oblasti spoljne politike.

Dauning strit je jasno stavio do znanja da će se usprotiviti svakom pokušaju da se poslije ovakvog ishoda u Parlamentu pokrene procedura za glasanje o povjerenju vladi, piše "Gardijan".

U tekstu se navodi da unutar vlade postoji nezadovoljstvo zbog toga što je Kameron toliko pogriješio u procjeni raspoloženja među poslanicima u Parlamentu.

Kameron je uoči glasanja predstavio dokument u kojem britanska obavještajna komisija navodi da je "vrlo vjerovatno" da su Asadove snage upotrijebile hemijsko oružje, kao i pravno tumačenje prema kojem postoji osnova za vojnu akciju i bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Filip Sends, stručnjak za međunarodno pravo, izjavio je da u dokumentu nije predstavljena "zdrava i uvjerljiva pravna argumentacija" u korist vojne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije