Svijet

Lov na Osamu: Prije 5 godina ubijen najtraženiji terorista (FOTO, VIDEO)

Lov na Osamu: Prije 5 godina ubijen najtraženiji terorista (FOTO, VIDEO)
Lov na Osamu: Prije 5 godina ubijen najtraženiji terorista (FOTO, VIDEO)

VAŠINGTON - Osama bin Laden je 10 godina bio američki neprijatelj broj jedan, a njegovo lice je širom svijeta predstavljalo sinonim za terorizam.

Prije pet godina otkriveno je da se nalazi u Pakistanu i ubijen je u akciji američkih specijalaca.

Fotografija koju je Bijela kuća objavila po završetku akcije - trenutak kada su američki čelnici saznali da je vođa Al Kaide mrtav - sigurno će ući u istoriju.  Fotografija prikazuje predsjednika Baraka Obamu kako netremice gleda u monitor, a državna sekretarka Hilari Klinton je rukom pokrila usta, vidljivo šokirana. Američki general je izgledao odlučan i zadovoljan.

Bilo je to 1. maja 2011. u Americi. Eliminacija najtraženijeg teroriste omogućila je Obami da podvuče crtu pod tzv. rat protiv terora koji je proglasio njegov prethodnik Džordž Buš.

Bio je to i početak nove antiterorističke borbe koja je uključivala više kibernetičkog ratovanja, a manje Gvantanama. Ili "pravednog rata", kako ga je Obama nazvao. Ubistvo Bin Ladena, čija je glava bila ucjenjena na 25 miliona dolara, jedan je od najvećih uspjeha u njegova dva mandata.

Rat protiv terora Al Kaide počeo je 10 godina ranije, odmah poslije napada 11. septembra 2011. koje je orkestrirao Bin Laden.

Njegova smrt oslabila je Al Kaidu strukturno i motivacijski. A i ugasila je i američku žeđ za osvetom.

Naredba da se puca u Bin Ladena, koja je vjerovatno stigla od vođe specijalaca Roberta O'Nila do danas je kontroverzna.

Američke snage ušle su u stranu zemlju i ubile čovjeka bez zakonske osnove. Mnogi političari su to pozdravili, ali aktivisti za ljudska prava nisu.

Tadašnji državni tužilac Erik Holder rekao je da je ubistvo Bin Ladena opravdano kao čin nacionalne odbrane.

Američka vojska brzo se rješila Bin Ladenovog tijela, položivši ga u more, kako mu grob ne bi postao mjesto hodočašća sljedbenika.

Ljutnja Pakistana zbog "arogantne invazije suverene zemlje", kako se to tada zvalo, uglavnom je nestala.

I zloglasno loši odnosi Pakistana i Sjedinjenih Država zapravo su se popravili, što je prije pet godina izgledalo nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije